Budapesten korlátozzák a kampányplakátokat

Budapest
2014 január 29., 10:31
comments 34

Műemlék- és környezetvédelmi okokra hivatkozva arról döntött a Fővárosi Önkormányzat, hogy a budapesti Duna-hídakon, aluljárókban, valamint szobrokon, emlékműveken és fákon sem lehet választási plakátokat elhelyezni a kampány során. Hogy az aluljáró melyik védettségi kategóriába tartozik, az nem derül ki az előterjesztésből.

A kormánypártiak a korlátozást elfogadták, az ellenzékiek ellene szavaztak.

A közgyűlés az előterjesztés elfogadásával döntött arról is, hogy nem ad hozzájárulást ahhoz, hogy a tulajdonában álló középületekre választási plakátot rakjanak ki, és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is hasonló döntésre kérte.

A szavazás előtti vitában az MSZP és a PM képviselői is kifogásolták a korlátozását, mivel az szerintük az ellenzék választási esélyeit akarja rontani.

Tarlós István főpolgármester azt válaszolta, hogy rendteremtési céllal szigorítják a plakátozás szabályait, a változtatás mögött semmilyen pártpolitikai érdek nem áll. Megjegyezte továbbá, nem gondolja, hogy a plakátok száma szoros összefüggésben állna a választások kimenetelével.

Az előterjesztés vitájában a szocialista Szaniszló Sándor és Hanzély Ákos, a PM politikusa is azt mondta, hogy a BKV felszíni hirdetési felületeit kezelő társaság nem hajlandó ellenzéki hirdetéseket közzétenni a fővárosi tömegközlekedési járműveken. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója erre válaszolva hangsúlyozta, az érintett hirdetési felületeket 1999 óta a Peron Kft. kezeli, az erről szóló szerződés pedig nem teszi lehetővé, hogy a társaság politikai alapon szűrje a hirdetőket.

Nemcsak Budapesten korlátozzák a plakátkampány, a főutak, autópályák mellett sem lesznek választási plakátok, ahogyan ahogy a lámpa-, villany- és telefonoszlopokon sem.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.