Matolcsy sikertörténetről beszél, közben egyre gyengül a forint

gazdaság
2014 január 29., 12:57
comments 143

Közel egy éves csúcs, hogy 308,3 forintba került egy euró ma koradélután, délután fél háromkor pedig már majdnem 310 forint egy euró. Az MTI londoni elemzőkre hivatkozva azt írta, hogy a forintot kipécézték azok a befektetők, akik a törökországi kamatemelés miatt az árfolyamesésre játszanak. Ugyanis a magyar fizetőeszköz könnyű célpont az alacsony alapkamat miatt.

Közben pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán azt mondta: a kormány által bevezetett strukturális reformok gazdasági és pénzügyi fordulatot hoztak Magyarországon, az unortodox válságkezelés sikeres volt . Matolcsy György elmondta, hogy Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól, az államháztartási hiány csökkent, és az ország új, fenntartható gazdasági pályára állt.

Matolcsy szerint jó döntés volt az MNB kamatcsökkentési folyamata, amit szerinte a folyó fizetési mérleg tartós többlete meg az államadósság kezelésében végrehajtott sikeres fordulat is megalapozott. Mivel az infláció tartósan a 3 százalékos cél alatt van, ezért definíciószerűen van némi tere a további kamatcsökkentésnek – mondta.

A válságnak viszont még nincs vége, az eurózóna válsága újabb hullámokat vethet, ezért óvatos, konzervatív politikára van szükség a kormány és a jegybank részéről is. Magyarországon a folyó fizetési mérlegben többlet jelentkezik, ami nagy különbség Magyarország és Törökország, vagy sok európai uniós tagállam között – mondta.

Matolcsy György nem kommentálta a forintgyengülést.

Délután kissé erősödött a forint, majd a lengyel zlotyval együtt ismét gyengülni kezdett, fél háromra az euróval szemben 309,90-es forinton érte el idei leggyengébb árfolyamát. Az eurójegyzések a kora reggeli 303 forint alatti szintről 308,45 forintig emelkedtek, amit devizapiaci kereskedők a törökországi kamatemelés járulékos hatásának, a forintra irányuló árfolyam-spekulációnak és a Fed szerdai döntése előtti óvatos magatartásnak tulajdonítottak.

A forint a jegybank elnökének beszédét megelőzően már erősödésnek indult, majd utána kissé gyengült. Kora délután a forint - a lengyel zlotyval együtt - ismét gyengülni kezdett. Tavaly a legmagasabb eurójegyzés 308,65 forint volt, míg 2012-ben 316,32 forint. A történelmi csúcs az 2011-es 317,84 forintos jegyzés volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.