Nagyot nyekkent a dán kormány

külföld
2014 január 30., 15:31
comments 6

Dániában sem lehet úgy nagy energetikai döntéseket hozni, hogy ne legyen belőle balhé.

A kormány eladta a Dong Energy nevű állami energetikai vállalat 19 százalékát az amerikai Goldman Sachsnak. Erre a szocialista néppárt kilépett a kormánykoalícióból, és a szociáldemokraták kisebbségi kormányzásra kényszerültek. Így Hella Thorning-Schmidt miniszterelnök - akit Obamával és Cameronnal készített szelfije óta ismer a világ - nehéz helyzetbe került, a jobboldali ellenzék szerint mindjárt meg is fog bukni.

A Dong nem egészen ötödének privatizációjával a dánok 68 százaléka nem ért egyet egy friss közvélemény-jutatás szerint. Szerda este néhány ezren tüntettek az üzlet ellen Koppenhágában, és közel 190 ezer tiltakozó aláírás is összegyűlt.

Az üzletből azért lett botrány, mert kiszivárgott, hogy a PensionDanmark nevű dán nyugdíjalap 40 százalékkal több pénzt ajánlott a vállalat részvényeiért. A dán pénzügyminiszter szerint azonban visszavonták ezt az ajánlatot. (businessinsider, cphpost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.