Nem kéri az Érsekújvári Zsidó Hitközség a magyar kormány támogatását

Egyéb
2014 január 30., 21:29
comments 71

Visszautasította az Érsekújvári Zsidó Hitközség a magyar kormányzat 1,5 millió forintos támogatását – írja a szlovákiai szervezet közlésére hivatkozva az Új Szó.

Lang Tamás, az Érsekújvári Zsidó Hitközség elnöke azt mondta, arról, hogy nem fogadják el a holokauszt-emlékévben megvalósuló kezdeményezésekre megítélt támogatást, hétfőn hozott döntést a hitközség elöljárósága. Az utóbbi hónapok eseményei miatt döntöttek így, mert úgy látják: Magyarországon tudatosan átírják a történelmet, és a holokauszt emlékév is inkább a választási kampány része, mint az áldozatok előtti tisztelgés.

„Ha elfogadnánk a támogatást, a beleegyezésünket adnánk, hogy politikai célok szolgálatába állítsák az áldozatok emlékét, ezért döntöttünk úgy, hogy visszautasítjuk. Az utolsó csepp a pohárban Szakály Sándor történész nyilatkozata volt, aki azt mondta, hogy 18 ezer magyarországi zsidó legyilkolása idegenrendészeti intézkedés volt.”

Lang szerint döntésükről nyilatkozatban értesítették a támogatást odaítélő civil alapot is. Ebben azt is kifejtik, hogy: „az Érsekújvári Zsidó Hitközség megrendüléssel és megbotránkozással veszi tudomásul, hogy az akkori magyarországi zsidóság deportálásának 70. évfordulója Magyarországon mindinkább a napi politika tárgyává sekélyesül.”

A szlovákiai zsidó szervezet az említett nyilatkozatot az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága elnökének is eljuttatta.

L. Simon László elnök azt mondta: nagyon sajnálnák, ha az Érsekújvári Zsidó Hitközség valóban elállna a civil alap által megítélt támogatás felhasználásától. A magyar kormány tavaly másfél milliárd forintos kerettel civil alapot hozott létre a 2014-es magyar holokauszt emlékévben megvalósuló civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására. Ebből az alapból nyert 1,5 millió forintos támogatást az Érsekújvári Zsidó Hitközség is, amit most visszautasítottak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.