Robert Fico magyarázhatja, miért volt négy hónapig tétlen a szlovák rendőrség

külföld
2014 január 30., 10:31
comments 44

Tavaly októberben egy csapat szkinhed módszeresen végigverte egy nyitrai diákkocsma, a Mariatchi közönségét. Elég komoly balhé volt, eltörték az ismert antirasszista tulajdonos lábát, két vendégét pedig eszméletlenre rugdosták. Erősebb idegzetű olvasóink itt megnézhetik a közeli ipari kamera felvételét a történtekről.

Azóta eltelt négy hónap anélkül, hogy bármi történt volna. Mígnem január 28-án a Sme című napilap is beszámolt az esetről. Estére a rendőrség hét gyanúsítottat is őrizetbe vettek - igaz, aztán csütörtökön szabadon is engedték őket, mert a bíróság nem rendelte el letartóztatásukat.

Robert Fico miniszterelnök azonnal kínos magyarázkodásra kényszerült. Szerinte azért kellett négy hónap a hatóságoknak a cselekvésre, mert a rendőrség szakértői véleményekre várt.

Ez a videó alapján elég érthetetlen magyarázat. A felvételeken tisztán látszik, hogy mi történik, és az is, hogy kik az elkövetők.

A nyomozók dolgát tovább könnyítette, hogy a megtámadott kocsmával szemben működik a helyi szkinhedek kártyaklubnak nevezett saját kocsmája, a Walhala is. Ebbe főleg olyanok járnak, akik Marian Kotleba besztercebányai megyei elnök neonáci pártjának, a Néppártnak voltak a képviselőjelöltjei. Kotleba még kedden elhatárolódott tőlük, mondván már nincs velük kapcsolatban.

A szkinhedek vezére, Jakub Škrabák amúgy annak a Szlovák Testvériségnek a vezetője, amit pártalapítása előtt még Kotleba vezetett. (Via Dotoho)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.