ÚJabB HuNGarIkUmoK!

2014 január 30., csütörtök 18:19
7

Hat új elemmel bővítette a „kiemelkedő nemzeti értékként kezelt” Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet ülése után Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára ismerteti a Hungarikum Bizottság döntését a tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkban (Fotó: Bugány János / MTI)

Fazekas Sándor a Kincsem Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, építészeti, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági, műszaki és agrár értékekkel gazdagította a két listát, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.

A Magyar Értéktár 6 új eleme

 1. gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka
 2. a Zsolnai Kulturális Negyed
 3. Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt
 4. a klasszikus magyar nóta
 5. a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye
 6. az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek

A Hungarikumok Gyűjteménye 4 új eleme

 1. halasi csipke
 2. Kürt Adatmentés
 3. kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
 4. kalocsai népművészet (ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás)

A bizottság jóváhagyta a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatot is. Erre 144 millió forintot szán a kormány. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt