Tizenhat hónapnyi hánykolódás után ért partot egy hajótörött férfi

külföld
2014 január 31., 12:05
comments 16

A férfi 12 ezer kilométerre sodródott Mexikótól, mire partot ért egy korallzátonyon a Csendes-óceán közepén.

A kórosan lesoványodott és rossz állapotban lévő férfi hétméteres üveggyapot csónakja a Marshall-szigetek részét képező Ebon-atollon sodródott partra csütörtökön. A férfi a jelek szerint 2012 szeptemberében indult útnak Mexikóból El Salvadorba, vele tartó társa már hónapokkal ezelőtt odaveszett a tengeren.

Az állapota nem jó, de egyre javul

- mondta Ola Fjeldstad, egy norvég antropológushallgató, aki a korallzátonyon végez kutatásokat. A fiatal szakember szerint a partot érésekor mindössze rongyos alsóneműt viselő férfi túlélésének részletei egyelőre tisztázatlanok, mivel a hajótörött csak spanyolul beszél, de annyit sikerült megérteniük, hogy José Ivannak hívják.

A hajó tele van horzsolásokkal és látszik rajta, hogy hosszú időt töltött a vízen

- mondta Fjeldstad. A tengeren való hánykolódás során hosszú hajat és szakállat növesztő férfitől megtudták még, hogy teknősöket, madarakat és halakat evett, illetve esővíz hiányában teknősvérrel oltotta a szomját.

Nyolc évvel ezelőtt három mexikói férfi került az újságok címlapjára, miután egy ütött-kopott hajóban rájuk találtak az óceán közepén, kilenc hónappal azután, hogy útnak indultak egy cápavadász-expedícióra. 1992-ben pedig két kiribati halász hánykolódott a tengeren mintegy 177 napig, mielőtt partra sodródtak Szamoán. (MTI, címlapkép Ballena Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.