Az oroszok kaptak egy üres csekket és eldönthetik, mennyivel húzzák le Magyarországot

gazdaság
2014 február 03., 12:15
comments 115

Benyújtották a parlamentnek a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényjavaslatot. Az Energiaklub elemezte a tervezetet, és arra jutottak, hogy elég sok probléma van vele. Ha a parlament elfogadja, akkor azzal egy biankó csekket tölt ki Oroszország számára. Ez az egyezmény ugyanis sem a beruházás áráról, sem a finanszírozás konkrét feltételeiről nem rendelkezik.

A képviselők tehát úgy döntenek valamiről, hogy fogalmuk sincs, mibe kerül majd ez az országnak. Az Energiaklub véleménye az, hogy ezt az egyezményt nem szabad elfogadnia az Országgyűlésnek, mert az nem szolgálja Magyarország érdekeit.

Az Energiaklub összeszedte a legkomolyabb problémákat is a tervezettel kapcsolatban.

Bonyolult kérdésekről kell rövid idő alatt dönteni

A törvényjavaslat áttekintésére alig egy hétvégéje volt a képviselőknek. Egy ilyen összetett szerződés értelmezése sokkal több időt kívánna. Az azonban a szöveg gyors áttanulmányozása alapján is látható, hogy az orosz tárgyalófél érdekei sokkal markánsabban jelennek meg az egyezményben, mondja az Energiaklub.

Tisztázatlanok a pénzügyi feltételek

A szerződés úgy rendelkezik, hogy ha Magyarország végre kívánja hajtani a mostani keretszerződést, akkor ahhoz mindenképpen alá kell írnia a kölcsönszerződést. Azaz, ha a magyar kormány atomerőművet akar, akkor alá kell írnia a jelen paktumtól teljesen elkülönülő finanszírozási paktumot, írja az Energiaklub.

Utóbbiról sem a közvélemény, sem a képviselők nem tudhatnak még semmi pontosat, annyit nyilatkoztak, hogy nagyjából 3000 milliárdról van szó, de azt sem világos, hogy ez pontosan minek is az ára. Így nem tudjuk, mennyi hitelt vesz fel Magyarország, ahogy azt sem, mikor, milyen futamidővel, és mekkora kamattal kell majd visszafizetni. Jellemző, hogy még a „nagy becsben tartott” 1966-os szerződés is bővebben foglalkozik a szovjetek által nyújtott hitel paramétereivel, mint a mostani (az a szerződés évi 2 százalékos kamat mellett felvehető, 50 millió rubelig terjedő hitelről rendelkezett).

Csak Paks 2-t építhetik meg, vagy Paks 3-at és 4-et is?

A mostani szerződés szövege alapján az orosz fél nem csupán Paks 2-őt építheti meg, hanem akár Paks 3-at, 4-et is („[a] Felek együttműködnek a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartása és fejlesztése érdekében esetleg szükségessé váló további blokkok tervezésében, megépítésében, üzembe helyezésében és üzemen kívül helyezésében.”).

Oroszoktól függene a magyar áramár

Ez az egyezmény azt is lehetővé teszi, hogy Oroszországnak beleszólása legyen a magyar áramárba. A 4. cikk 4-es pont szerint: „a Felek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a Megvalósítási Megállapodások szerinti ellenérték olyan módon kerüljön megállapításra, amely lehetővé teszi, hogy a villamos áram-termelésre [sic!] vonatkozó árak kereskedelmi szempontból hosszú távon versenyképesek és egyúttal az Orosz Kijelölt Szervezet számára elfogadhatók legyenek”.

Az atomszemét végül nálunk kötne ki

Annak ellenére, hogy Paks 2-t hatvan évre építenék, az egyezmény mindössze 20 évre garantálja a fűtőanyag-ellátást, ami energiabiztonsági problémákat vet fel. Ráadásul ugyancsak 20 évig garantálja, hogy az elhasznált fűtőanyagot tárolhatjuk Oroszországban, azután ugyanis visszaszállítják Magyarországra, azaz még ha el is viszik az atomszemetet, akkor húsz évvel később visszakapjuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.