Csak átmenetileg javult a gazdaság, és csak látszólagosan

Mindössze 1,3 százalékos gazdasági növekedést jósol idénre a GKI a legfrissebb előrejelzésében. Emiatt az infláció is alacsonyabb lesz annál, amit decemberben jósoltak, 2,1 százalék helyett csupán 1,5 százalék.

A GKI szerint 1,5 százalékkal növekedhet idén a vásárlóerő, de ez csak késleltetve hathat a növekedésre. Ráadásul a vásárlóerő növekedését komolyan veszélyezteti a forint gyengülése, ami, ha tartós lesz, fel is emésztheti azt.

A GKI a beruházások terén is pesszimista. Elemzésük szerint a tavalyi 4 százalékos növekedés javarészt az uniós forrásokból finanszírozott infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhető, ezek visszaesésével idén 2 százalékosra lassulhat a bővülés.

Az államháztartás finanszírozása is drágulhat. Ugyan 2013-ban folyamatos kamatcsökkentésekkel sikerült ölcsóbbá tenni a finanszírozást, de a kockázati biztosítás, a CDS-felár a harmadik legmagasabb a régióban, magasabb, mint a kormányváltás előtt, a pénzügyi válság közepén volt.

A GKI szerint az alacsonyan tartott jegybanki kamat növeli a forint árfolyamingadozását. A mostani nagy forintgyengülés ezért az MNB felelőtlen kamatpolitikája miatt volt ilyen jelentős. (MTI)