Lélegzetelállító a korrupció Európában

2014 február 3., hétfő 11:49
11

"Lélegzetelállító."

Ezzel az egy szóval jellemezte az Európai Bizottság az uniós korrupciót. A Bizottság jelentését ezekben a percekben hozzák nyilvánosságra Brüsszelben, de már előzetesen kiderült, hogy a vizsgálatok alapján a korrupció évi 120 milliárd euró (37380 milliárd forint, vagy ha úgy jobban tetszik, 12 új paksi atomerőmű) veszteséget okoz az uniós gazdaságnak

A jelentést Cecilia Malmström, a Bizottság svéd belügyi biztosa prezentálja. Ő ma cikket jelentetett meg a svéd Göteborgs-Postenben. Ebben azt írja, hogy a korrupció miatt csökken a bizalom a demokráciában, és a korrupciós pénzek forrásokat vonnak el a törvényesen működő gazdaságból.

A ma nyilvánosságra hozott jelentés az első, amely az unió egészét vizsgálja. A jelentés ajánlásokat is megfogalmaz a porbléma kezelésére.

Az EU-nak amúgy létezik szerve a korrupció elleni harcra, ez az Olaf nevű ügynökség. Ez nagyon korlátozott költségvetésből, évi 23,5 millió euróból gazdálkodhat.

Malström cikkében arról ír, hogy egyes tagországokban a közbeszerzési rendszer sérülékeny, máshol a pártfinanszírozás. Kiemelte még, hogy bizonyos országokban a betegeknek meg kell vesztegetniük az orvost, ha tisztességes ellátást akarnak.

A jelentés két nagy közvélemény-kutatás eredményeit is ismerteti. Az egyik szerint tízből négy vállalkozás szerint a korrupció az egyik legnagyobb akadálya a szabad vállalkozásnak. A másik szerint az EU polgárainak 12 százaléka ismer valakit, akit megvesztegettek. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt