Minden Amit Tudni Akartál Az Ónos Esőről, De Sosem Merted Megkérdezni

TUDOMÁNY
2014 február 03., 07:17
  • Vasárnap az ország ónos esőre ébredt.
  • Az utakat csúszós, egyenletes jégréteg borította, kisebb települések váltak megközelíthetetlenné.
  • Emberéletek voltak veszélyben.

De mégis micsoda az az ónos eső? Mínusz két fokban miért nem jég esik az égből?

Az, hogy a víz a mínuszokban megfagy nem teljesen törvényszerű. Létezik az úgy nevezett "túlhűlt víz" jelensége, amikor - például szennyeződések miatt - 0 Celsius-fok alatt sem szilárdul jéggé a víz. Ilyenkor a halmazállapot-változást egy erős, hirtelen ütközés indíthatja be.

photo_camera via

Elég látványos.

De hogyan keletkezik "túlhűlt víz" a levegőben?

Télen gyakran előfordul, hogy két hideg légréteg közé befurakodik egy melegebb. A felső, hideg légrétegből elkezd esni a hó, ami a lentebbi melegebb levegővel érintkezve esőcseppekké olvad, de mire a földre ér, 0° alá hűl és a becsapódás pillanatában azonnal ráfagy a hideg talajra.

photo_camera Eperjesi Rita illusztrációja

És mikor kerül a cseppekbe ón?

Nem kerül.

Az ónos esőben igazából nincs ón.

A nevét az ónozásról kapta. Ez egy díszítő technika, amivel fényessé tesznek tárgyakat: megolvasztják az ónt, szétkenik a tárgy felületén, ami száradás után egy vékony, fényes réteget képez.
Csak egy régi hasonlat, ami bent maradt a magyar nyelvben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.