12 O'Clock Boys: ígéretes dokumentumfilm egy baltimore-i motoros bandáról

FILM
2014 február 04., 14:22
comments 5

Baltimore sosem volt egyszerű hely, de a 12 O'Clock Boys nevű motoros banda felbukkanásával még bonyolultabbá vált. A vasárnaponként a város utcáin fel-alá motorozó fiatalok két lényeges szempontból is különböznek a hagyományos motoros bandáktól:

  • nem Harley Davidsonokon, hanem krosszmotorokon és quadokon járnak
  • feketék.

Na, lett is belőlük akkora morális pánik a jó baltimore-iak körében, hogy a rücskös terepgumi adja a másikat.

Egy a helyi rendező, Lofty Nathan hat teljes évig forgatott a bandáról, és a filmet, a 12 O'Clock Boyst tavaly mutatták be a Sundance fesztiválon, most pedig az amerikai mozikban is. Az Atlantic nemrég közölt Nathannel egy rövid interjút, amiből a legérdekesebb, hogy szerinte amennyire eszementnek és veszélyesnek tűnik az egész, furcsa módon a marginalizált gyerekek szempontjából az egész bandásdi még konstruktív is lehet.

A filmet sajnos még nem tudtam megnézni (folyamatban), de a Rotten Tomatoeson a kritikusvélemények alapján 92%-on áll, és a trailer egészen döbbenetes: rögtön azzal kezdődik, hogy egy felháborodott helyi lakos kiakad azon, hogy a gyerekek összevissza motoroznak. Még a járdára is felmennek. És feketék, bár erről senki nem mer beszélni. Konklúzió: a gyerekeket el kell tüntetni az utcáról. Akár azon az áron is, hogy meghal közülük valaki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.