Ismerje meg a drogot, ami megölte Philip Seymour Hoffmant

életmód
2014 február 04., 11:56
comments 88

2006-10 között 45 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban a herointúladagolás miatti halálozás. 2012-ben négyszer annyi heroint foglaltak le a mexikói határon, mint 2008-ban. Ahogy arra Philip Seymour Hoffman minapi halála is rávilágított, a heroin visszajövőben van.

A drogpiac trendérzékeny. Divatok jönnek, divatok mennek. A DEA, az amerikai drogügynökség 2013-as jelentésében például ritka diadalról számolhatott be. Az Egyesült Államokban visszaszorulóban van a kokain.

A DEA természetesen magát kreditálta a sikerért. Erre nem sok alapja volt. Legalábbis, ha valóban a DEA sikere volna, vagyis azért fogyna kevesebb kokain, mert sikerült megzavarni az ellátási láncot, a kokainnak drágulnia kellene. Ehhez képest olcsóbb lett.

Egyszerűen kiment a divatból.

Ahogy az 1980-as években a kokain kiszorította a heroint, most fordított a helyzet. A kokainfogyasztás visszaesésével párhuzamosan nő a heroinpiac.

A jelenség nem új. Hoffman lakásában több pakettet is találtak - a legmegbízhatóbbnak tűnő rendőrségi források szerint hetet. Az amerikai dílerek márkázzák a terméket, a pakettekre rápecsételik a brandet. Hoffman lakásán kétféle pakettet is találtak:

Pikk ászosat és kőr ászosat.

Ezek közül a pikk ász már régóta ismert márka. Már 2008-ban is piacon volt New Yorkban, azóta pedig országosan elterjedt. 2011-ben például a kansasi Wichitában kaptak el egy dílert, aki New Yorkból szerezte be és terjesztette az ország közepén a pikk ászt.

A pikk ász jelzésű heroin porított, könnyen felszippantható - vagyis nem feltétlenül kell hevítve inhalálni vagy intravénásan beadni. A hírek szerint Hoffman, aki 2012-ben 23 évnyi absztinencia után esett vissza, a kezdetben csak szippantotta és inhalálta a heroint. Tavaly májusban, amikor önként terápiára ment, legalábbis még ezt mondta.

Hogy végül a holttestét tűvel a karjában találták meg, az a függőség természetéből is fakadhat. Az inhalált vagy szippantott heroin 10-15 percen belül fejti ki legintenzívebben a hatását. Az injekciózott heroinnál sokkal gyorsabb a visszacsatolás, 7-8 másodperc kell az eufóriához. Ezért is van az, hogy bár az intravénás használatnak sok a járulékos veszélye - elsősorban olyan vérrel terjedő fertőzések, mint a HIV és a hepatitis C miatt -, az amerikai statisztikák szerint a heroinhasználók kétharmada injekciózza magát.

Mi ölte meg Hoffmant?

A heroin önmagában nem gyilkos szer. Tud az lenni, de a terápiás (hatásos) és a halálos dózis között jelentős az eltérés. A kezdő felhasználóknál, akiknél még nem alakult ki a tolerancia, intravénás használatnál 5-15 milligram a hatásos adag, míg a becsült halálos dózis minimum 200 milligramm - egy függőnél ez akár ennek a tízszerese is lehet. Ami igazán veszélyessé teszi, az a kizárólag feketepiacon beszerezhető anyag összetételének, potensségének változékonysága - épp ezért lehet érvelni a legalizálása mellett, mint azt a témában valaha megjelent legjobb cikkben Nick Davis már megtette.

Szóval a probléma az, hogy a heroint a nagyobb nyereség érdekében más, olcsóbb szerekkel szokták keverni, felütni. Ezek egy része ártalmatlan - a leggyakoribb a szintén fehér porként hozzáadható laktóz, ami a tejérzékenyeknek problémát jelenthet, meg okozhat némi vérrögösödést is, de inkább veszélytelen.

Más részük viszont potenciálisan halálos is lehet.

Hoffman halála előtt például több tucatnyi túladagolásos halálesetet jelentettek, elsősorban Pittsburgh környékéről, de New York államból, a Hudson folyó völgyéből és Nassau megyéből - azaz jellemzően vidéki, elővárosi környékekről -, és még Rhode Islandből is. Ezeket a haláleseteket fentanillal felütött heroin okozta. A fentanil is ópiát, de sokkal hatékonyabb a heroinnál: a becsült halálos adagja mindössze 2 milligram, a terápiás adagját pedig mikrogrammokban mérik.

Bár fentanillal felütött heroint New Yorkban is találtak, ezek jellemzően 24K, Theraflu vagy Bud Ice néven kerültek forgalomba. Vagyis Hoffmant valószínűleg nem ez ölte meg. Hogy pontosan mi, azt majd csak a hatósági boncolás állapíthatja meg - ez elvileg hétfőn már megtörtént, de az eredményei még nem ismertek. A rendőrség pedig elkezdte kutatni, hogy melyik dílerek árulnak New Yorkban pikk ászt és kőr ászt, hátha tudnak valamit arról, hogy mivel keverték a heroint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.