Kirakják az MSZP-ből Simon Gábort

Tbg
politika
2014 február 04., 11:34
comments 169

A Hvg értesülései szerint összbaloldali válságstáb ült össze azután, hogy a Magyar Nemzet kedden megírta, mintegy 240 millió forint, a nyilvánosság elől eltitkolt vagyona van az MSZP elnökhelyettesének, Simon Gábornak.

Minden posztjáról le kell mondania, a lehető leghamarabb vissza kell vonulnia a közéletből

- közölte végül a döntést az egyébként külföldön tartózkodó Mesterházy Attila Simonnal a Hvg forrásai szerint.

A lap forrásai alapján sejteni véli, Simon bankszámlájának részleteit (nyitás dátuma, egyenleg) a szocialista politikus volt felesége szivárogtathatta ki.

Simon Gábor néhány éve lépett ki a házasságból, új kapcsolatából már egy egy éves gyermeke is született. A hvg.hu-nak a képviselő több politikustársa is arról beszélt: a válás nem volt szép, és csak arra tudnak gondolni, hogy a haragos volt élettárs szivárogtatta ki a megtakarítási számlák adatait

- írják.

Utoljára Kovács László MSZP-s politikussal történt hasonló eset. Őróla egy volt szeretője, Endrényi Éva közölt mindenféle pikáns dolgot a bulvársajtóval, miután kapcsolatuk megromlott.

Az index.hu szerint a párt hagyja önként távozni Simon a pártból és a közéletből. Jávor Benedek a Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint a szocialisták elitélendő lépésnek látják Simon Gábor ügyét és nem kívánatosnak személyét a 2014-es választásokon.

Simon Gábor közel egy évtizede az MSZP egyik vezető arca, 2002 óta országgyűlési képviselő, 2008 és 2010 között munkaügyi államtitkár volt. 2004-től a szocialisták választmányát vezette, 2012 márciusa óta a párt alelnöke. Jelenleg a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke, az összefogás XVIII. kerületi képviselőjelöltje és a 12. helyet foglalja el a baloldali közös listán.

Vagyonnyilatkozatában egy XVIII. kerületi, 97 négyzetméteres és egy XII. kerületi, 120 négyzetméteres társasházi lakást, valamint egy balatonszemesi üdülőt tüntet fel, ezen kívül felerészben tulajdonosa egy soproni kiskertnek. Simon szerint 8 millió forint megtakarítása és befektetése van, 9 millió forintja pénzintézeti számlán, valamint 5 millió forint más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése. Magánszemélyeknek 12 millióval tartozik. Külföldi megtakarításról nem számol be. (MTI)

A Cink.hu szerint a XVIII. kerületi jelöltséget Kunhalmi Ágnes veheti át Simontól.

A Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkay Gábornak a kezdeményezésére vagyonvizsgálati eljárás indul Simon ügyében, jelentette az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke, Rubovszky György. Kedden reggel hatkor emailben, majd délelőtt papíron is megkapták az eljárásra vonatkozó kezdeményezést. Simonnak öt napon belül kell nyilatkoznia, hogy elismeri-e a hibát vagyonnyilatkozatában, vagy kijavítja a dokumentumot. Rubovszky jövő hét keddre hívta össze a bizottságot.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.