III/III-as ügynök a 78-as magyar vébéválogatottban

  • Kereki Zoltán III/III-as ügynök volt az 1978-as vb-re kijutott válogatott játékosa.
  • Csapattársai nem sejtették, hogy róluk is jelentett.
  • Fedőneve Kőszegi volt.

Miután a Bors megírta a sztorit, Kereki Zoltán "megrendülten beismerte", hogy ő szerepel az aktákban, de azt mondta, senkinek sem ártott.

"Segítő szándékú ember vagyok, soha nem ártottam senkinek. Annak idején egy szombathelyi klubban állt elém egy rendőr, mutatott egy képet, és azt kérdezte, ismerem-e az illetőt, és találkoztunk-e Argentínában. Később is kérdeztek erről-arról, ám csak olyanokat mondtam, amit akkoriban mindenki tudott. Soha nem írtam jelentést, és egyetlen csapattársamnak sem ártottam, tiszta a lelkiismeretem. Senkinek sem kívánom azokat az állapotokat, azt a fenyegetettséget, ahogy faggattak."

Kereki szerint azért kerülhetett az állambiztonság látóterébe, mert hosszú ideig ő volt az egyetlen vidéki (kőszegi) játékos a válogatottban.

Az 1978-as vébén szintén szereplő Nagy László azt mondta:

"1978-ban miféle államellenes ténykedésről jelenhetett Kereki Zoli? Hiszen akkoriban már szabad volt a légkör."

Takács Tibor Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában dolgozó történész korábban írt már a Kőszegi fedőnevű titkos megbízottról:

"Az illető kartonjaiból kiderül, hogy 1976-tól 1982-ig volt hálózati személy, három évig jelentett. A beszervezési dossziéja nincs meg, ám azt tudjuk, hogy a Vas megyei szervek után a Zala megyeiekkel volt kapcsolatban."

Takács szerint az állambiztonság számára mindig is fontos terület volt a sport, a külföldre járó futballcsapatok (FTC, Csepel, MTK, válogatott) mellett az ötvenes évektől kezdve csak úgy hemzsegtek az ügynökök. (Bors)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.