Orbán biztos nem fog választásra buzdítani a Való Világ reklámszünetében

POLITIKA
2014 február 05., 11:36
comments 10

Az Index összeállítása szerint egyik kereskedelmi tévében sem láthatunk majd politikai hirdetést az idei választási kampányban. A szeptemberben elfogadott ötödik alkotmánymódosítás szerint nem is lehetne politikai reklámot sugározni a kereskedelmi tévékben, rádiókban, de az EU-s nyomás miatt mégis lehetne, de azért nem fogadhat el pénzt a publikáló.

Nem csoda, hogy egyetlen tévé sem akarja ingyen odaadni bármilyen pártnak a drága reklámidejét. A Tv2 sajtósa az indexnek elmondta, hogy biztos nem lesz a csatornán politikai reklám. Az RTL még nem döntött, de az index információ szerint ők sem adják ingyen a reklám idejüket pártoknak. A Viasat, a Spektrum, Film Mani és Film Café csatornákon sem lesz hirdetés. Az ATV sem él az ingyen reklám lehetőségével, döntésük mögött az állhat, hogyha befogadnának kampány hirdetést, akkor a Jobbiknak is kéne adniuk reklámidőt, amire ők nem hajlandóak. A HírTV, EchoTv egyelőre nem nyilatkozott.

rogan_antal_plakat_kampany_2

Elmaradhat a miniszterelnök-jelölti vita is tavasszal. Már 2010-ben sem volt, és most is valószínűtlen, hogy a győztes helyzetben lévő Orbán megadná a lehetőséget Mesterházynak.

Nem lesz majd hirdetés autópályák mellett, aluljárókban a fővárosban, lámpa-, villany- és telefonoszlopokon sem. Illetve hát kormányzati reklámok és önkormányzati hirdetések mehetnek majd itt is.

Hol lesz akkor hirdetés?

  • Nyomtatott sajtóban és online felületeken. De itt szigorúan listaáron. Márpedig azok drágák, nem véletlen, hogy mindig kedvezménnyel értékesítik ezeket a felületeket. A Magyar Nemzetben például egy egész oldalas hirdetés 5,9 millió forint. Így hamar el lehet égetni a kampányra szánt hivatalos keretet. A Fidesz például a Magyarország jobban teljes téli kormányzati és a CÖF-ös bohócos kampánya után bőven ráér majd a végén hirdetni a választások előtt pár héttel. Pláne úgy, hogy állítólag lesz újabb kormányzati kampány is.
  • Az irgalmatlan nézettséggel bíró közmédiában lehet hirdetni.
  • Azért persze vannak plakáthelyek, ahol szintén lesznek majd politikai plakátok. Ezek többsége (Publimont, amelyik az 5100 klasszikus méretű óriásplakáthelye, valamint city ligth, backlight stb. helyek mellett értékesíti számos város, de a fővárosi tömegközlekedési eszközök reklámhelyeit is, vagy a Mahír Cityposter Kft. és Euro Publicity) hogy hogynem Simicska Lajos közvetlen vagy közvetett érdekeltségébe tartoznak. A cégek megrendelései és bevételei igen szépen nőttek az elmúlt években. És most még az MSZP is úgy kampányolhat itt a Fidesz ellen, ha jut neki hely, hogy közben Simicska Lajos cégeit gyarapítja.
  • De leginkább majd Facebookon kampányolnak az ellenzéki pártok.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.