"Igehirdetésemben nem utaltam ezen kommunisták zsidó voltára"

vallás
2014 február 06., 13:18
comments 120
photo_camera (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Hegedűs Lóránt a lelkészséget, és azzal együtt belvárosi templomát is elveszítheti. Saját püspöke, Szabó István és a reformatus.hu szerkesztője, Csepregi Botond is feljelentette az egyháznál. A püspök szerint a templomban tartott jobbikos beszéd, és a szoboravatás

provokatív politikai akció volt.

Ilyet pedig nem lehet tartani. Az egyházi szabály egészen pontosan úgy fogalmaz. hogy

"református templomban nem folytatható olyan tevékenység, amely nem egyeztethető össze az egyház erkölcsi elveivel és tanításával, párt, politikai mozgalom vagy az egyház hitvallásával és tanításával össze nem egyeztethető alapszabályú társadalmi szervezet céljait szolgálja."

Az egyház bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy politikai rendezvény volt-e november 3-án a Hazatérés Templománál, és hogy az összeegyeztethető-e a reformátusok hitvallásával.

Szakrális jelentőségű szoboravatás

Hegedűs teljes védekezését itt tett közzé a reformatus.hu.

Ez egy nagyon hosszú, és nem kevésbé zavaros dolgozat, de pár átolvasás után három fontos érvcsoportot azért el lehet különíteni.

  • Akik Hegedűst vádolják, ellene eljárnak, azok baloldaliak, vagy legalábbis a baloldallal szövetkeznek a lelkész ellen. Nem világos, hogy miért, gondolom szívgonoszságból.
  • Az istentisztelettel, a Jobbikos képviselő beszédével és a szoboravatással semmi gond sincs.
  • A balhét azok csinálták, akik a szoboravatás ellen tüntettek.

Aki kíváncsi a november 3-i hangulatra, az nézze meg ezt a videót az avatásról. Ács Dani csinálta.

Ez az istentisztelet, amiről Hegedűs

szakrális eseményként

beszél.

Voltak, akik tényleg azt érezték, hogy itt valami szent dolog történik. Látni a videón két-három nénit, akik a magasztosságtól könnyekig hatódnak.

Balliberális = rossz

Az egyik vonal, amit Hegedűs egész követhetően végigvisz a védekezésében, hogy itt valamilyen ballib összeesküvés folyik ellene. Az anyagban nincs sok ennyire letisztult gondolat, úgyhogy ezeket meg kell becsülni.

  • Az egyházi vádat képviselő jogtanácsos "Bolgár György műsorában, a Hit Gyülekezete gyámsága alatt álló ATV-ben, az egyházellenes, evangéliumellenes, hitvallásellenes balliberális sajtóban nyilatkozgat".
  • A Hegedűst feljelentő szerkesztő része a "balliberális véleményformálók kizárólagosságra törő kommunikációs terrorgépezeté[nek]".
  • "[Sztálint] a magyarság megmentőjeként dicsőítették azok a szélsőbalos és ultraliberális tüntető elemek", akik felléptek az avatás ellen.

Egy szó, mint száz a lelkész nem csípi azokat az embereket, aki baloldaliak és liberálisak egyszerre. Mondjuk nem csak őket nem.

Az is hamar kiderül, hogy a szobor elleni tiltakozást politikai szereplők szervezték. Igen, jól tippeknek: az Izrael-Washington tengely lépett akcióba.

"Dániel Péter Izraelből üzent Magyarországra, hogy akadályozzák meg a Horthy-szobor felállítását. Arról a vadcionista magyargyűlölőről van szó (...) Dániel Péter uszítására a gyurcsányista DK, a bajnaista Együtt-PM, a steinerista MSZP, s fő szervezőként – ezen minőségüket Washingtonban ismerték el egy cionista konferencián (...) - a Hit Gyülekezete képviselői jelentek meg"

Már az is mókás, hogy valaki Dániel Pétert képzeli el a nemzetközi zsidó világösszeesküvés élvonalában. De az, hogy van olyan, hogy

steinerista MSZP,

hát az fantasztikus hír.

Főleg magának Steiner Pálnak, akiknek politikai befolyását szerintem még életében sosem becsülték ennyire túl.

Beszélni kell a zsidókérdésről

Bár az egyházi vád szoboravatásról, és politikai rendezvényekről szól, az tény, hogy Hegedűs és körének feltételezett antiszemitizmusa az ügy szempontjából fontos.

Aki megnézte a videót, az tudja, hogy a szoboravatáson résztvevők között voltak olyanok, akik nem szeretik a zsidókat. Ez nem nem valami megérzés, vagy a virágnyelv dekódolása. A szereplők maguk magyarázzák, hogy a zsidók beépülnek, meg

2000 bérgyilkos zsidó áll lesben Táborfalván,

meg ilyeneket.

A református egyháznak meg nyilván iszonyú ciki, hogy Hegedűs köré ilyen emberek gyűlnek, és a lelkész kizárására tett kísérletek is erről szólnak.

Hegedűs foglalkozik is védekezésében a zsidókérdéssel.

A zsidó szó 18 alkalommal szerepel a szövegben, például a II. világháború alatti református zsidómentéssel kapcsolatban.

Ilyen nagy számú említésnél persze természetes, hogy becsúszik egy-két olyan mondat, amit az érzékeny fülek antiszemitának hallhatnak.

Mire gondolok?

"(...) ha valaki közismerten negatív történelmi-politikai szerepvállalókat felsorol, azzal már az antiszemitizmust szítja, csak azért, mert történetesen a felsoroltak mindegyike zsidó származású volt? Igehirdetésemben nem utaltam ezen kommunisták zsidó voltára, de egy biztos, választani márpedig szükséges, (...) nem is szabad beszélni egyes zsidó származású vezetőknek a kommunizmus idején népünk életében betöltött negatív vezető szerepéről? ha csak az ótestamentumot nézzük, Izrael népe ott sem áll minden bírálat felett. Református pap pedig, de a kálvini egyetemes papság rendjében egyetlen hívő sem szolgálhatja egyetlen nép hamis kiválasztottság-tudatát és pénzhatalmat szolgáló  szenvedéskultuszát sem."

Innen azért már nincsenek beláthatatlan távolságban azok a táborfalvi bérgyilkosok sem. Mert hát kihez is fordulhatna a hamis kiválasztottság-tudatú pénzhatalom, ha szenvedéskultuszból kifolyólag el akarnak tenni valakit láb alól.

Hegedűs behozza a magyarérzésű zsidóság kifejezést is, bár az sajnos nem derül ki, hogy hol lehet ebbe a csoportba jelentkezni. Talán ott náluk a templomban, nem tudom.

Bocsánatos bűn

A zsidózás mellett Hegedűs azért az ügy érdemével is foglalkozik. Tehát azzal, hogy tiltott politikai rendezvény volt-e az istentisztelet. Nagyjából a következőket írja:

  • Ő nem tehet róla, hogy valaki kirakta a Jobbik honlapjára, meg a kurucinfora az istentiszteletre szóló meghívót.
  • Gyöngyösi Márton nem mondta ki beszédében a Jobbik nevét.
  • Gyöngyösi a Jobbik programját sem ismertette a templomban.
  • Nem volt jobbikos zászló sem, csak árpádsávos. (A videón a templom előtt látszik jobbikos zászló, de ne akadjunk le a részleteken.)
  • Amit Gyöngyösi beszédében mondott, az illeszkedett a liturgiába.
  • Hegedűs saját felesége is jobbikos politikus, a "papné" pedig miért ne hívhatná missziós céllal el kollégáit egy istentiszteletre.

Bár az ügyhöz nem kapcsolódik szorosan, Hegedűs írásában védelmébe veszi Gyöngyösi Mártonnak azt a parlamenti beszédét, amikor az a zsidókat akarta listázni.

Csak az nem lehet bocsánatos bűn, ha valaki népe társadalmi közakaratképzésből kirekesztett bennszülötti sorsát látva néha sarkosan fogalmaz, miközben a népet meg nyomorító mammonimádó pénzoligarchák szakmányban a csillagos eget is lehazudnák, ha tehetnék az égről, se Istent, se embert nem ismerve?!

Tényleg nem lesz könnyű döntenie az egyházi bíróságnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.