Megvan az ellopott 300 éves hegedű

Három embert őrizetbe vettek a hatóságok a múlt héten történt wisconsini Stradivari-rablás ügyében, és helyi sajtóértesülések szerint a Milwaukee-i Szimfonikus Zenekar koncertmestere által használt, több millió dollárt érő 300 éves hegedűt is jó állapotban megtalálták. A nyomozók szerint a gyanúsítottak (két férfi és egy nő), maguk követték el a bűntényt. A január 27-i rablás után nagyszabású nyomozás vette kezdetét, és sokakban felmerült a kérdés, hogy miért lop el valaki olyan tárgyat, amit szinte lehetetlen eladni.

Fotó: Darren Hauck / Reuters

„Ez nem olyasvalami, amitől könnyedén megszabadulhat az ember” – mondta Edward Flynn rendőrfőnök. A hangszer egy tolvajnak nem értékes, csak egy gyűjtő tudja értékelni. A gyanúsítottakat (a 36 és 41 éves két férfit, illetve a 32 éves nőt) hétfőn vették őrizetbe. Az, hogy vádat emelnek-e ellenük, még a héten kiderül.

Szerda este az egyik gyanúsított elmondta a nyomozóknak, hogy a város keleti részének egyik lakóházában megtalálják a páratlan hangszert. A Stradivarit meg is találták, és már a milwaukee-i rendőrségen van.

A ritka hangszert Frank Almond hegedűművésztől lopták el. Az elkövetők kábítópisztollyal terítették le a zenészt a Wisconsin Lutheran College-beli fellépése után. A Milwaukee-i Szimfonikus Zenekar szerint egy névtelen jótevő 100 ezer dolláros (22,7 millió forint) jutalmat ajánlott fel minden olyan információért, ami segítheti a hegedű épségben való visszakerülését.

Almond kölcsönhangszerként használta a zenei világban Lipinski-Stradivariként emlegetett hegedűt. Az 1715-ben készült hangszert a hátulján lévő egyedi csíkozásról lehet felismerni. A ritka kincs korábban Giuseppe Tartini olasz barokk zeneszerző, hegedűművész és legendás hegedűtanár, illetve Karol Lipinski lengyel hegedűművész birtokában is volt.

The 300-year-old Stradivarius violin that was taken from the Milwaukee Symphony Orchestra's concertmaster in an armed robbery is on display for the media after it was recently recovered, in Milwaukee

A hangszer nemzedéken át öröklődött, míg végül az észt származású hegedűművész, Evi Liivak örököseinél kötött ki – mondta Stefan Hersh chicagói hangszerkereskedő, aki segített visszaadni a hegedű eredeti hangzását, miután a ritkaság 2008-ig pihent egy bank páncéltermében. A nagyjából 5 millió dollárt (1,1 milliárd forint) érő hegedű mostani tulajdonosának kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A Lipinski-Stradivari egyike azon nagyjából 600, még fennmaradt hangszernek, amit az olasz Antonio Stradivari készített. A BBC szerint egy hasonló Stradivari-hegedű 2,3 millió dollárért cserélt gazdát egy tavaly decemberi árverésen. (MTI)