Ne írd alá, János! XXVI

POLITIKA
2014 február 06., 15:17
comments 6

Paksi bővítést ellenző szervezetek nyílt levélben kérték a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az erről szóló törvényt, mert az, veszélyezteti az ország szuverenitását, és sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét.

Az Energiaklub, a Greenpeace, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? konferencia szervezői a köztársasági elnöknek ma írt, és azt kérik, hogy Áder János jogköréből fakadóan ne írja alá „a magyar és az orosz kormányok közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetését szolgáló törvényt”, és ne rendelje el annak kihirdetését.

Szerintük a kormány messze túllépett a 2009. áprilisi országgyűlési határozat által adott felhatalmazáson, hiszen az az előkészítés megkezdését írta elő, így a magyar kormánynak nem volt felhatalmazása, hogy a kérdést eldöntő egyezményt aláírja. A törvényjavaslat áttekintésére és megvitatására a kérdés súlyához képest méltatlanul rövid idő állt a parlament rendelkezésére, továbbá az egyezmény sem a beruházás áráról, sem a finanszírozás konkrét feltételeiről nem rendelkezik.

A törvény szövege alapján az orosz fél nem csak Paks 2-t jelentő két blokkot építheti meg, hanem akár továbbiakat is, a homályos megfogalmazás nem jelenti ki egyértelműen, pontosan hány blokkról van szó, aggályos az a rész is, ami lehetővé teszi, hogy Oroszországnak beleszólása legyen a magyar áramárba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.