A Magyar Nemzet vezércikke szerint most inkább a sportról, és nem a politikáról kéne szóljanak a dolgok

A polgári napilap végleg visszatalált a hetvenes évekbe. Novák Miklós pénteki vezércikkében kér egy kis önfegyelmet a szocsi állapotokon fennakadóktól-élcelődöktől.

Hiszen Szocsi jelkép,

"egy újjáéledő, az erejét nem csupán a világgazdaságban, a hatalmi politikában, hanem emberek milliárdjainak érdeklődését felkeltő esemény keretében megmutatni, sőt talán fitogtatni kívánó birodalom jelképe".

Ezért szinte természetes, hogy ez minden idők legköltségesebb olimpiája, teszi hozzá Novák, aki már olyan becslésekről is hallott, hogy a játékok összköltsége elérheti a 100 milliárd dollárt,

"a korrupció tekervényes csatornáin elszivárgó milliárdokkal együtt persze."

- teszi hozzá.

És a média mégsem a grandiózusságot veszi észre, hanem a problémákat. Mint legutóbb Peking esetében, most is az emberi jogi aggályok kerülnek elő.

"a már-már a feledés homályába veszett egykori Cserkeszföld önállósága, az erősödő, egyesek szerint Ukrajna függetlenségét is veszélyeztető orosz befolyás és – mondjuk így – a megszokottól eltérő szexuális magatartást követő egyének jogainak csorbítása került középpontba. (Anélkül, hogy elmerülnénk a részletekben, valóban olyan nagy baj, hogy Oroszországban törvény tiltja a homoszexualitás népszerűsítését a kiskorúak körében?)"

- kérdezi zárójelbe bújtatva Novák.

Ráadásul mivel a téli sportokban mi nem vagyunk annyira erősek, minket magyarokat is jobban rabul ejt az olimpia "ezen tágabb viszonyrendszere". Hiszen itt nem indul Cseh László vagy Gyurta Dániel. De ettől még az induló sportolóknak ez ugyanolyan fontos rendezvény.

"Üdvözölhetjük Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és az orosz külügyminisztérium felhívását, miszerint a játékok ideje alatt a szemben álló felek kössenek fegyverszünetet.

S ne csak a puskát, a „mikrofont” is tegyék le."

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.