Cselesen szivárognak be az iskolákba a szcientológusok

vallás
2014 február 07., 09:31
comments 119
  • Egy vallási köntösbe bújó szervezet nézte ki magának a magyar diákokat.
  • Látszólag segíteni akarnak, valójában gyanús, hogy csak a pénz és a hatalom mozgatja őket.
  • Nem, kivételesen nem a KDNP-ről van szó.
  • A szcientológus egyházhoz köthető Drogmentes Maraton 320 település iskoláit érinti, oktatásmódszertanukat kétezer diákon tesztelhették.

Több mint száz ember gyűlt össze csütörtök délelőtt a Lurdy Ház konferenciatermében. Az átlagéletkor ötven év körül volt, a teremben többségében nők. A rendezvény elején kézfeltartásos jelentkezésnél kiderült, a legtöbben pedagógusok. Mind a Drogmentes Magyarországért névre keresztelt konferenciára gyűltek össze. Az ország minden pontjáról jöttek, 2500 forint a belépő, de mint sorban állás közben kiderült, volt akinek ezt kifizette az Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Feliratok is jelzik, hogy a nem kívánatos sajtómunkatársakat távozásra szólíthatják fel, ezért inkább szó nélkül fizettem. A világ számos részén a hatóságok által üldözött szcientológiai egyházhoz ezer szállal kötődő _non-profit, civil szervezetek_ rendezvénye volt ez. A téma elvileg a drogmentes Magyarország. Valójában inkább a beszivárgás a közoktatásba.

Kilencnapos kunszentmiklósi csoda

Az elején minden békésen indult. Az első előadó az ismert doppingszakértő, Bakanek György, aki évtizedeken át volt a MOB orvosi bizottságának tagja. Arról beszél, hogy a mai fiatalok nem képesek a felelősségvállalásra, életcélok megfogalmazására, és nem kapnak elég szeretetet. Semmi gyanús nincs ebben, még akkor sem kaptam fel a fejem, amikor Bakanek arról beszélt, hogy olyan dolgokat kéne becsempészni a tanrendbe, amik az ember teljességét fejezik ki. Meg amikor arról, hogy meg kell találni azt az egy területet, ahol a gyerek minőséget képes alkotni, és arra koncentrálni. Legyen az egy egészséges pékárú sütése, egy szép esztergálás, vagy ügyes igehirdetés. A többi területen meg nem baj ha bukdácsol.

Ez hangozhat ugyan ostobaságnak, de még nem volt különösebben gyanús.

Utána viszont Gaján Éva jött, aki az Alkalmazott Oktatástan magyarországi részlegét vezeti. Ez egy nyíltan a hubbardi elméletre épülő módszertan, Gaján pedig az ehhez kapcsolódó könyveikről tartott termékbemutatót a tanároknak. A drogok szinte egyáltalán nem kerültek szóba, a könyveket viszont a helyszínen meg lehetett vásárolni, közel 4000 forintos áron.

Gaján maga egy pécsi elitgimnáziumban tanított, és ott tapasztalta, mennyi nehézsége van a diákoknak. Segíteni akart, így került át a "non-profit, civil szférába". Saját középiskolai emlékeire visszagondolva felidézte, hogy bár ő mindig is jó tanuló volt, de sok mindent csak bemagolt, nem értett meg valójában. Szerinte azok, akik hasonlóan felületes tanulók, könnyebben nyúlnak a drogokhoz.

Majd áttért a tényleg rettenetes eredményekre, amiket a magyar diákok értek el a PISA-teszteken.

Ezt produkáljuk mi. És én ezzel nem vagyok elégedett. Ezért dolgozom ott, ahol dolgozom.

- mondta Gaján, aki elmesélte azt is, hogy már 2008 óta járják az iskolákat. Magántanárokként kezdtek el segíteni diákoknak, de nagyobb hatásra vágynak, be akarnak jutni az osztályokba is.

Majd levetített egy kisfilmet, ami egy kunszentmiklósi szakiskolában elért eredményeiket mutatja be.

Egy csürhe volt az elején

- idézi fel a megismerkedés körülményeit Gaján, de állítása szerint kilenc nap alatt csodát tettek a szervezet munkatársai. A film is ezt erősíti meg. Elsőnek fekete-fehérben tűnnek fel a fiatalok, akik arról mesélnek, hogy nem szerettek tanulni, és butának tartották magukat. Majd színesre vált a kép, és elmondják, hogy a kilencnapos kurzusnak hála minden megváltozott. Közben hegedűszó. A filmben tanárok is megszólalnak, álmélkodnak az eredményeken. Konkrétum nem nagyon derül ki.

A film levetítése után Gaján annyit árul el a módszerről, hogy a nyelvtan alapszavait definiálták újra, addig, amíg minden gyerek meg nem értette őket. Majd két nap alatt átvették a módszertani könyvet is, ebből jöttek a sikerek.

A Tudáskulcs munkafüzettel aztán 2010 októberétől fél éven át összesen kétezer gyerekkel kísérletezhettek, 90 százalékuk általános iskolás volt. A diákok fele csinálta végig a programot, és náluk pszichológusok azt mérték, hogy a program végére 95 százalékkal emelkedett az IQ-juk. Azóta is folyamatosan csatlakoznak az iskolák a programba.

Drogegyüttesek

A hubbardi oktatás alapjai után visszatértünk a drogokhoz. Dr. Hermon Mihranian tart előadást a designerdrogokról. Az erős akcentussal beszélő, ősz hajú Hermon olyan, mintha a Donnie Darkóból lépett volna elő. Kárhoztatja a nemzeti drogstratégiát, mert az ártalomcsökkentésre helyezik a hangsúlyt.

Pedig a világban veszélyes trendek vannak, utalt arra, hogy az egyesült Államokban több államában is legalizálták a marihuánát, Barack Obama pedig azt mondta, nem veszélyesebb a fű az alkoholnál.

Nem stimmel ez a dolog, mert ha én azt gondolom, hogy az ő gyerekei drogosok lesznek, akkor meggondolná magát

- mondja ekkor az első furcsát az idős professzor. Szerinte a kormány az orvosi szakma nihilista hozzáállása miatt kénytelen volt szigorúbb törvényeket hozni. Ezekről nem tudja megmondani, hogy jók vagy rosszak-e, de abban biztos, hogy csak tünteti kezelést jelentenek.

Közben pedig a designerdrogok készítői mindenféle trükköket bevetnek, hogy becserkésszék a fiatalokat. Vonzó neveket és csomagolásokat találnak ki, például nagy divatcégek logóit teszik rá a kapszulákra. Hermon pár példát is mutatott, például egy Dior és egy Gucci feliratú tablettát, amit egy stilizált nőalak illesztett épp az ajkához. Több tanár felszisszent.

A gyártók gyakran világhírű drogegyüttesek segítségét kérik, akik aztán énekelnek a drogokról. Az egyik drogbanda például Sweet Mollyról énekel. De senki ne gondolja, hogy egy szexis nőről van szó. Hanem egy kábítószerről, ami nyolcvan százalékban terjedt el Európában.

- mondja a professzor, bármit is jelentsen ez.

Fele a fesztiváloknak, mint a Sziget fesztivál és a Balaton fesztivál, a drog úgy folyik, mintha én kinyitom a csapot és úgy iszom a vizet.

- teszi még hozzá. Ettől pedig a fiatalok többet tudnak ugrabugrálni. Ráadásul legtöbbször semmi bajuk nem lesz a designerdrogoktól, sőt, még függőség sem alakul ki. Ha viszont rosszul lesznek, akkor az orvos nem tudja, mit szedtek be, hívja fel a valódi veszélyekre is a figyelmet Hermon.

photo_camera Bár nem voltak ideálisak a körülmények a fényképezéshez, a Dior és Gucci márkás designerdrogot azért muszáj volt lekapni.

Amire szükség lenne szerinte, az egy alternatív terápiás módszer. Példaként a Narconon-módszert említi. Ami persze szintén a sci-fi vallást megteremtő L. Ron Hubbard találmánya. De erről lesz még bőven szó.

Rohanó világunk

Előtte azonban még váratlan kitérők. Például Ring Tamás előadása, aki gyakorlatilag egy szcientológus társkereső szolgáltatást reklámozott az összegyűlt pedagógusoknak. Ring éveken át dolgozott a médiában, mindkét nagy kereskedelmi tévénél megfordult, és ott bizony azt tapasztalta, hogy riportjai során nem beszélhetett arról, amiről úgy érezte, kötelessége lenne.

Elkezdett a tapasztalt problémák mélyére ásni, és arra jutott,  a legtöbb mögött a nem megfelelő párválasztás áll.

Nincs ma már hol ismerkedni, a régi értékek elkorcsosultak, felgyorsult a világ

- adott gyors helyzetértékelést az egykori újságíró, aki felemlegette azt is, hogy míg régen működött az, hogy a férfiak teremtik meg az egzisztenciát, az anyukák meg összetartják a családot, addig mára ezek a szerepek sajnálatosan elcsúsztak. De cégével segít visszarázódni, az évek során már 55 házasságot hoztak össze, és 51 százalékkal kevesebb náluk a válás, mint amit az országos átlag mutat.

Majd Ring kitért arra is, hogy most rámennének a fiatalokra. Napközis táborokat terveznek meglátogatni, az Élet nagy iskolája nevű programjukkal életmódtanácsokat adnának gyerekeknek. A férfi arra kérte a pedagógusokat, hogy hívják meg őket, hogy segíthessenek az elveszett fiataloknak. Biztos ami biztos, egy mappában mindenki meg is kapta a férfi elérhetőségét.

Az ötórás konferencia egyetlen valóban hasznos felszólalója Kocsis Ildikó ügyvéd volt, aki arról beszélt, hogy a jogszabályok szerint mit kell tennie a tanárnak, ha tudomására jut, hogy egy diák drogozik. Nem, nem a rendőrséghez fordulni, hanem az igazgatón keresztül a gyermekvédelmi intézményekhez. Már ennek sulykolásáért megérte az előadása, bár persze a végén ő is a drogmentes maraton dicséretére futtatott ki mindent.

Huszonöt százalékkal csökkent a drogozás

És akkor a drogmentes maraton. A tizenkét éve futó rendezvényen évente több száz helyszínt érintve futnak körbe 42 nap alatt, közben a kábítószermentes életmódot hirdetve. A cél persze nemes, csak közben az egész kezdeményezés mögött mellszélességgel ott a szekta. Az idei tervekben 320 település iskolája szerepel, április elejétől kezdve 42 napon át. Közben előadások, koncertek, beszélgetések.

A maratonról Németh Gergő ,az Együtt a Drogmentes Magyarországért ügyvezetője beszélt a tanároknak. A huszonéves Németh messze a legjobb előadó volt a nap során, mintha csak a tévéshopból lépett volna ki. Bármit el tudna adni.

Patkós Roland esetét idézi fel. A férfi évekig droghasználó volt, de rájött mennyit ártott ezzel másoknak, ezért úgy döntött, lefutja a maratont a tavalyi induláskor. A 42 kilométeres távot Németh története szerint annak ellenére tette meg, hogy korábbi években szinte semmit nem futott, és az előző napig aktív szerhasználó volt. Futás közben olyan dolgokat mesélt Némethnek, amire élete végéig emlékezni fog. Az utolsó kilométereket már szakadó esőben futották. 42 nap múlva pedig ismét felbukkant a maratonsorozat befutó állomásán, és elmesélte, hogy az indulás óta nem nyúlt szerhez, és segíteni szeretne.

Igazi harcos

- mondta el róla Németh, majd megtapsoltatta a távollévő férfit.

Németh utána támadásba lendült. Mint mondta, ma Magyarországon a megelőzés fogalmába hivatalosan az ártalomcsökkentés is beletartozik. Németh szerint az azzal foglalkozók filozófiája, hogy a fiatalok így is - úgy is drogozni fognak, legalább azt mondjuk el nekik, hogyan kell biztonságosan.

Ha ennyi meg ennyi kokaint veszel be, igyál ennyi vizet, hogy ne száradj ki, meg használj tiszta tűt.

- idézett fel pár példát, hogy szerinte hogyan zajlik egy ártalomcsökkentő előadás.

Ez botrány.

- mondta el minderről, majd felidézte azt, amikor sírva ment oda hozzá egy pedagógus, miután megtudta, hogy nem csak ártalomcsökkentés létezik, hanem más módszer is, és ő mégis beengedte az előbbit az órájára.

Pedig létezik másik út, amit ők kínálnak. Ennek lényege, hogy értelmesen beszélgetnek a gyerekekkel, döntési helyzetbe hozzák őket, és akkor ők majd úgy döntenek, hogy nem kérnek a kábítószerből. Ehhez persze beszélgetések kellenek.

Mozgalmuk mögött a Drogmentes Világért alapítvány áll, ami 180 országban fejti ki tevékenységét. Németh szerint igen sikeresen, például egy nem megnevezett olasz szenátor megköszönte nekik, hogy oktatási anyagaik és ingyenes füzeteiknek köszönhetően 25 százalékkal csökkent a drogfogyasztás az országban.

Németh maga tért ki a szcientológiai egyházzal való kapcsolatukra is. Természetesen a Drogmentes Világ is egy nonprofit szervezet, amit sok más támogató mellett támogatnak a szcientológusok is. Ebből telik az ingyenes füzetekre.

Mentsük meg a gyerekeket

Utolsónak Ferencz Mária, a Narconon magyarországi vezetője következett. A szcientológiához elég közel álló rehabilitációsnak nevezett terápia lényege, hogy semmiféle gyógyszert nem használnak a leszoktatás során.

Vitaminokkal, ásványi anyagokkal és étrenddel dolgoznak Ferencz elmondása szerint, és egy drogfüggőt 4-5 nap alatt meggyógyítanak, egy alkoholistát 10 nap alatt, egy pszichiátriai szerfüggőt pedig két hét alatt.

Szerinte ma sokan el akarják fogadtatni, hogy együtt kell élnünk a drogokkal, de ez nem igaz, létezik megoldás. Természetesen az ő programjuk.

Ferencz pár sikertörténetet is felhozott. Például Kodák Bencéét. Aki zenész, és sok éven át állt ellen a drogoknak. Majd egyszer fáradtan mégis elfogadott valamit, innen pedig odáig jutott, hogy pszichiátriára került, lekötözték, leszedálták. A szülőknek a szomszéd ajánlotta a Narconon módszert.

Megmentettük

- mondta róla Ferencz. Kodák 21 éves, csinos értelmes fiatalember, ma központjuknál szolgáltatói igazgató.

Felidézte a nyolc éves gyerek történetét is, akinek testvére a konyhaasztalon felejtette a heroint.

Még nem került hozzánk, de már jelezték, lehet hogy meg kell mentenünk.

Vagy ott van Barbi esete, aki tízévesen ment rá a fűre, majd alkoholra, utcára került és férfiak használták ki. Szcientológus tanárnője segített neki.

Megmentettük.

- sorolja. Vagy ott van Ricsi, aki krokodilt használt. Amiről ugyan hivatalosan azt tudni, hogy még nem fordult elő Magyarországon, de Ricsi már három éve belefutott a VII. kerületben. A Nyírő Gyula kórházban végül nem is fogadták, mert nem tudtak vele mit kezdeni.

Megmentettük

- zárta Ferencz.

Ezzel pedig nagyjából vége is lett a konferenciának. Elhangzott még, hogy kérés esetén szívesen tartanak kurzusokat iskolákban, ahova a nap folyamán megismert szakértőik is szívesen elmennek. A zárás után a szervezők nagy gondot fektettek arra, hogy minden jelenlévő pedagógustól begyűjtsék az elérhetőségeit. Még jól jöhet.

És ha már gyerekek megmentése, még egyszer a konferencián felbukkanó szervezetek listája:

  • Magyar Prevenciós Alapítvány.
  • Alkalmazott Oktatástan
  • Az élet nagy iskolája
  • Együtt egy drogmentes Magyarországért
  • Narconon Magyarország
  • Drogmentes Maraton

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.