Elviselhetetlen az erőszak a Közép-afrikai Köztársaságban az Orvosok Határok Nélkül szerint

A nemzetközi segélyszervezet jelentése szerint példátlan méreteket öltött és elviselhetetlenné vált az erőszak az országban.

Naponta ölnek meg ártatlan civileket fegyveres csoportok kizárólag vallási hovatartozásuk miatt. A főként keresztények lakta országban ez különösen a muzulmán közösséget érinti.

Meglincseltek egy muzulmánt péntek reggel a fővárosban, Banguiban, amikor egy civileket szállító teherautókból és taxikból álló konvoj kifelé tartott a városból. Szemtanúk elmondása szerint a férfi leesett az egyik járműről, a kocsisort kísérő, feldühödött tömeg pedig nekiesett.

Csütörtökön jogvédő szervezetek munkatársai egy másik lincselést is jelentettek: a kormányerők katonái előző nap Banguiban megölték a Séléka ellenzéki muszlim lázadószervezet egyik feltételezett tagját, majd a holttestet nádvágó késekkel feldarabolták, a darabokat pedig elégették. A fővárosban és az ország északnyugati területein mindennaposak a véres megtorló akciók a muzulmánok ellen.

(ISSOUF SANOGO / AFP)

Szerdán 3500-4000-en érkeztek az ország északkeleti részéből Bangui repülőterére, ahol katonák szavatolják a biztonságukat. A repteret hetek óta több százan használják ideiglenes szálláshelyként. Az összeverődött tömegek arra várnak, hogy elhagyhassák a felekezeti harcok dúlta köztársaságot.

Az afrikai országban tavaly március óta dúl a vallási alapú erőszak. December óta mintegy 31 500 külföldit menekítettek ki a Közép-afrikai Köztársaságból, és több mint 86 ezer közép-afrikai keresett menedéket a szomszédos országokban. (MTI, címlapkép: ISSOUF SANOGO / AFP)