Versenybe küldtük a régi jó higanyost a digitális hőmérőkkel

Egészségügy
2014 február 07., 07:42
comments 28
  • Amióta betiltották a higanyos lázmérőt, már lázat sem lehet mérni rendesen?
  • Ács Danival megnéztük.
  • Előre csak annyit, hogy nyugodtan dobják a kukába a dizájnos, rugalmas végű digitális lázmérőket.

Kezdjük azzal, hogy hőmérőkről, és nem lázmérőkről beszélnük, legalábbis ezt rögtön javították a közeli gyógyászati segédeszközboltban. Ahol viszont nem tudtak arról, hogy vannak olyan hőmérők, amik kinézetre teljesen olyanok, mint a régi higanyos, de nem higany van bennük. Beszereztünk olyat is, és én azért fogok itt még lázmérőzni.

homero_9

A versenyzők:

  • Omron, digitális. Egy közeli boltban ezt javasolták, ott 600 forint volt, ennél csak drágább digitálisakat árulnak. Ez merev, nem hajlítható végű, később ez a részlet fontos lesz.
  • Mebby (love & science). Digitális, hajlítható végű, pár másodperc alatt már jelzi is a hőmérsékletet.
  • FTX3 easy scan. Egy homloklázmérő, Kardos Gáboréktól. Azzal kaptam meg, hogy ezzel kétszer nem sikerült ugyanolyan hőmérsékletet mérni.
  • Braun Thermo Scan, a legkomolyabb kinézetű, fülhőmérő, Fenyő Balázs esküszik rá.
  • Két álhiganyos, egy holland (Romed) és egy noname kínai. A hollandot az Ács Daniék használják, egyetlen apró hibája, hogy lerázhatatlan. Amikor visszavitték a boltba, azt mondták, hogy szívesen kicserélik, de az új is lerázhatatlan lesz. Típushiba. A kínait úgy kaptuk meg Szedeli Zsuzsától, hogy megbízható, és még le is lehet rázni.
  • A lázmérők 1200-es Ladája, A higanyos. 2009-ben tiltották be a forgalmazását, de a régieket nem kellett leadni. Ezt Kövi hozta be, még CCCP felirat bizonyítja, hogy a Szovjetunióban készült, volt benne anyag. Szóval, jó régi darab, megőrizte épségét és egészséget éppen mostanáig, mert a tulajdonos pont akkor repesztette meg az üveget, amikor behozta a tesztre. De csak a végén, lehetett hazsnálni, nem folyt ki belőle a mérgező anyag.

Nem tudományos igényességű tesztet végeztünk, így nem tudjuk, hogy pontosan mennyit is kellett volna mérnie egy hőmérőnek. Azt például meglepődve olvastam valahol, hogy ülve a testhőmérséklet kb. 0,3-0,4 °C-szal alacsonyabb, mint állva.

Arra voltunk kiváncsiak, mennyire nagy a szórás különböző hőmérők között. Én pár nappal a teszt előtt voltam lázas, de a nagy hőmérőzésre már elmúlt. Nem tudok arról, hogy különösebben hideg vagy meleg lenne a normális hőmérsékletem, így a 36,5 és 37 közötti eredmény már jó alap volt egy hőmérőnél.

homero_3

Az első kör

Egyszerre mértünk hónaljmeleget jobb- és baloldalon. Az Omron 35,9-et mutatott, a pármásodperces digitális 36-ot. A kínai álhiganyos 36,6-ot, a lerázhatatlan 37-ről indult, ott is maradt. A higanyos szerint 36,9 volt a hőmérsékletem. Az FTX3-as 35,8-at mutatott a homlokomon. Halántéktájban 36,3-at. A füles 36,3-at.

Második kör,

hogy kényelmesebben elférjenek a mérők, egyesével próbáltuk ki őket. Itt leszerepelt a narancssárga végű digitális gyorsmérő, amit akár össze is hajlítgathattam volna. 35,4-et mutatott. Az Omron 36,3-at, a higanyos 36,8-at. A lerázható álhiganyos kínai 36,5-öt. A lerázhatatlan tényleg nem ment lefelé most sem, maradt 37-en.

homero_7

Az kiderült, hogy elég jó játék a homlokmérővel mérni. Ha az ember a lázas gyerekét mégis be akarja küldeni az iskolába, akkor a homlok közepén kell próbálkozni, ott legalább egy fokkal hidegebb van. (Fülcimpán nem mértünk.) Kifelé haladva egyre feljebb lehet tornázni a számokat, 36,6-ot is sikerült mérni.

A füles stabilabb. Középfülgyulladásánál állítólag kifejezetten kellemetlen, így inkább csak annyi történt, hogy a Dani majdnem áttolta az agyamon, hogy pontosan mérjen. Van hozzá kis műanyag sapka, hogy a fülzsír inkább arra kenődjön, mint az egyébként elég érzékenynek mondott szenzorra, ami egy másodperc alatt három mérést végez. Szóval, ezzel nagyjából 36,3-36,5-öt hozott stabilan nálam, mindkét fülben tesztelve.

homero_6

A fülessel másnap visszavágtam a Daninak, kontrollméréssel. Meglepő volt, mert az egy nappal korábban még a megbízhatóság mércéjének számító eszköz megbolondult, 35,6-tal kezdett, aztán bemelegedett, 36-ot, majd kétszer 36,2-t mért. Sokadik próbálkozásra aztán beállt 36,6-ra.

homero_13

És már csatasorba tudtuk állítani a lerázhatatlan álhiganyost, mert - hol máshol - a gyakorikérdésekben megtaláltuk a megoldást. A módszer csuklófájdító, az eszközök egyáltalán nincsenek biztonságban, de kétségtelenül működik, közszolgálatilag idemásoljuk:

A lázmérő legvégét (az utolsó 1cm-t) fogjuk meg a hüvelykujjunk és a behajlított mutatóujjunk között erősen, hogy ki ne csúszhasson rázáskor. (Ha 2-3 cm-t fogunk a lázmérő végétől, akkor már nehézkesebb a lázmérő lerázása).

Függőleges irányú csukló és alkar mozdulattal erőteljesen rázogassuk a lázmérőt. 5 erőteljes rázással kb. fél-egy fokot lehet lerázni a rázási intenzitástól és a helyes fogástól függően. A higanyos lázmérőhöz képest kb. 3-4-szer annyi rázást kell végezni.

És van egy csuklókimérő módszer is, ezt nem próbáltuk:

Beteszed egy zokniba a vékony résszel lefelé, megfogod a zokni száját és pörgetsz rajta párat... Kb nulla energiabefektetés, és lemegy majdnem minimumig.

Daninál így alakult a teszt:

  • lerázható álhiganyos, kínai 36,6
  • a korábban lerázhatalannak mondott, zokniban pörgethető holland 36,6
  • hajlítható, villámgyors digitális 35,8
  • Omron 36,3
  • homlok 35,8 és 36,6 között
  • a régi jó higanyos 37

homero_11

Megpróbáltunk egy nagy közös mérést, meleg vízbe tettük az összes eszközt. Ezzel megbuktunk, mert olyan hosszú ideig kell mérni a higanyossal/álhiganyossal, hogy addig folyamatosan hűl a víz. Az elején a digiitális gyorsmérőkkel 37,4-et mértünk. A végén, tíz perc után már 35,9-et. A klasszikusok pedig nem tudtak mit kezdeni ezzel, megragadtak 38,2-nél, 37,9-nél és 37,6-nál. Ezt a kísérletet komolytalannak minősítettük.

homero_1

Csecsemő- és kisgyermekkorban a hőmérés a végbélben történik, ettől most eltekintettünk, de azt tudni kell, hogy itt fél fokkal magasabb a hőmérséklet. És a rugalmas végű digitális lázmérő például erre kifejezetten jó találmány. Más kérdés, hogy olyan, mint egy fideszes tájékoztatás Paksról, hamar megvan, csak a pontos számok nem nagyon derülnek ki a végén.

Ami még kiderül, ha működik, az álhiganyos hozza a higanyos szintjét. De érdemes kipróbálni a boltban, hogy lerázható-e, különben gyakran a falhoz csattanhat.

A fülhőmérő nem tűnik akkora kamunak, mint a homlokos.

De ha nem hiszünk egyiknek sem, akkor maradjon a kínai hőmérőt kölcsönadó Szedeli Zsuzsa mondása, hogy ő valójában alig használja, mert ha megpuszilja a gyereke homlokát, úgyis érzi, hogy lázas-e. Bár egyedülállók ezt a módszert magukon elég macerásan tudják kipróbálni.

Ha pedig nagyon lázasnak érzi magát vagy gyerekét, forduljon orvoshoz. És ne felejtse a folyamatos folyadékbevitelt. Az akkor sem árt, ha nem vagyunk lázasak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.