Annyit mobiloznak az amerikaiak, hogy az NSA alig a harmadukat tudja megfigyelni

Mindössze az amerikaiak 30 százalékának hívásadatait tudja feldolgozni az NSA, mert nem tud lépést tartani a mobilhasználattal, írja egykori és még most is aktív kémekre hivatkozva a Washington Post. Ez a lap szerint két dolgot is megkérdőjelez:

Egyrészt a feltételezést, hogy az NSA minden amerikait megfigyel;
másrészt azt, hogy így egyáltalán van-e létjogosultsága a megfigyeléseknek.

A lapnak névtelenül nyilatkozók szerint 2006-ban még csaknem száz százalékban meg tudták figyelni a mobilforgalmat, de 2013-ban már a híváslisták kevesebb mint 30 százalékát tudták csak feldolgozni. A kormányzat ezért most azon dolgozik, hogy újra hozni tudják a közel százszázalékos megfigyelést.

Ennek érdekében az NSA már elkészítette beadványait a lehallgatásokat engedélyező titkos bíróságnak, hogy azokat a mobilszolgáltatókat is együttműködésre kötelezze, akik most nem osztanak meg minden adatot a kémekkel.

A problémát az okozza, hogy a jelenleg érvényes engedélyek alapján az NSA a hívásforgalmat megfigyelheti, de ezt nem kötheti földrajzi adatokhoz. Márpedig a mobilforgalmazás adataiból ez kiderül - a mobilcellák helye könnyen azonosítható. (Via Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.