A Mazsihisz nem kér a kormány holokauszt-emlékprogramjából

Tbg
politika
2014 február 09., 10:55
comments 186

Jelen körülmények között a Mazsihisz távol tartja magát a Kormány Holokauszt 2014 emlékprogramjától

- döntött a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közgyűlése vasárnapi ülésén. A kögyűlés 76 igen és 2 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el a határozatot.

A fő érv a távolmaradás mellett az, hogy a megismert tervek nem veszik figyelembe a holokauszt borzalmaitól szenvedettek érveit és érzékenységét.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták:

a Mazsihisz akkor tud részt venni a Holokauszt 2014 kormányprogram folyamatában és abban az esetben fogja felhasználni a civil pályázati alaptól elnyert támogatásokat, ha a magyar kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán jelen határozatuk figyelembevételével változtat.

Ez tehát azt jelenti, tovább tart a hidegháború a magyarországi zsidó szervezetek egyik legejelentősebb szervezete és a kormány között. A Mazsihisz előtte részt vett a Zsidó Közösségi Kerekasztal megbeszélésein, ám ez sem vezetett megegyezésre.

Továbbra is kérik a német megszállás emlékművének mellőzését, a józsefvárosi emlékközpont projektjének leállítását.

Előzmények:

  • A Szabadság térre tervezett, finoman szólva is történelmietlen emlékmű felállítása, illetve ennek szándéka.
  • Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet vezetőjéne nyilatkozatai, miszerint a zsidók deportálása valójában idegenrendészeti kérdés volt.
  • Sorsok háza néven tervezett emlékhely a Józsefvárosi pályaudvarnál.

Bővebben itt és itt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.