Nemzeti jelkép megsértése miatt állították elő a PM aktivistáit

Garázdaság és nemzeti jelkép megsértésének gyanújával állította elő a rendőrség a Párbeszéd Magyarországért aktivistáit, akik vasárnap délelőtt a Köztársasági Elnöki Hivatalnál, a Sándor palotára felmászva tiltakoztak a paksi bővítés miatt.

Mint azt a PM Facebook-oldalán közli:

Aktivistáinkat (...) a rendőrség garázdaság, és nemzeti jelkép megsértése miatt előállította, ami nem csak jogi, hanem morális nonszensz is.

A PM szerint azok sértik meg a nemzeti jelképet, akik az atomeszerződéssel eladósítják az országot. Tiltakozásukat egyébként hétfőn 6 órakor ugyanott folytatják.

)

Az akció során egyébként két táblát is vittek magukkal, amiken a "Döntsön a nép! Népszavazást Paksról!”, illetve “Miért féltek a népszavazástól?!” felirat volt olvasható. Áder János erkélyére felkapaszkodva pedig egy rövid időre elkoboztak egy magyar és egy EU-s zászlót.

A Btk. egyébként így rendezlkezik a nemzeti jelképek megsértéséről:

Btk. 269/A. § Aki nagy nyilvánosság előtt a Magyar Köztársaság himnuszát, zászlaját vagy címerét sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, vagy más ilyen cselekményt követ el, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.