Áder érvelése erősen billeg

politika
2014 február 10., 11:34
comments 73

Áder János hétfőn aláírta a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos törvényeket.

Áder János közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy nem is lehetett volna más lehetősége, mint aláírni a törvényt.

Először arról szólt az elnök, hogy miért nem küldte vissza a parlamentnek a törvényt:

  • "a törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható, visszaküldésének egyetlen feltétele sem adott".

Az érvelés két része azonban nincs szoros összefüggésben. A köztársasági elnöknek két esetben van lehetősége egy törvény aláírását visszautasítani: ha alkotmányos aggálya van, vagy ha politikai aggálya van. Vagyis attól még, hogy egy törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható, az elnöknek joga van visszaküldeni a parlamentnek megfontolásra. Ilyet minden törvénnyel egyszer tehet meg, és ha a parlament másodszorra is megszavazza azt, akkor már tényleg alá kell írnia. Ezt hívják politikai vétónak is, és a legszabályosabb törvénnyel is meg lehet csinálni.

Vagyis az csúsztatás Áder érvelésében, hogy a visszaküldés „egyetlen feltétele sem adott”. Inkább arról van szó, hogy a törvény tartalma és elfogadása alkotmányos volt, így nem muszáj visszaküldenie, és mivel tartalmával egyetért, ezért politikai okból sem küldi vissza.

Áder másik érve, a népszavazás lehetetlenségéről komoly tévedésnek tűnik:

  • megállapítottam, hogy az alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés d) pontja alapján nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

Nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről tényleg nem lehet népszavazást tartani. Csakhogy ebben az esetben éppen ez a törvény érvényesíti a nemzetközi szerződést. Ez a címe is: „A Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény kihirdetéséről”. Az Áder által aláírt törvényben ez áll: "Jelen Egyezmény azon a napon lép hatályba, amikor diplomáciai csatornákon megérkezik az utolsó írásos tájékoztató arról, hogy a Felek eleget tettek a hatályba lépéshez szükséges hazai eljárásoknak." Ez az eljárás nem más, mint a most aláírt törvény kihirdetése.

Vagyis nem volt hatályos, érvényes nemzetközi szerződés, amíg Áder János ezt hétfőn alá nem írta.

Ha Áder érvelése helytálló volna, akkor nem lehetett volna népszavazást tartani a NATO-csatlakozásról vagy EU-s tagságról sem.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.