Végre nagyfelbontású képek készültek az amerikai kémközpontokról

külföld
2014 február 10., 09:55
comments 14

Glenn Greenwald és Laura Poitras, a két újságíró, akik Edward Snowden dokumentumai alapján kirobbantották a megfigyelési botrányt, a héten új online újságot indítottak The Intercept néven. Egyik első posztjukban pedig egyből gurítottak is egy nagyot.

Leközölték az amerikai kémszervek központjairól készült nagyfelbontású képeket.

Ha valaki nagyon akarta, és esetleg utánanézett ezek címének, a Google Streetview-ban megnézhette ezeket, de a jó minőségű felvételek ritkák ezekről az épületekről. Ami érthető is, a kémek nem nagyon szeretnek szerepelni.

Most három ügynökség központjáról közöltek fotókat:

  • Az NSA marylandi főhadiszállásáról - ez az a kémszervezet, ami az elektronikus megfigyeléseket végzi. Ők gyűjtik az internetes és mobilkommunikáció metaadatait és ők hallgatták le például Angela Merkel német kancellárt is.
  • Az NRO a Nemzeti Felderítési Hivatal. Központja a virginiai Chantillyben van. Ez a harmadik legnagyobb amerikai kémszervezet.
  • Az NGA, a National Geospatial-Intelligence Agency a földrajzi megfigyeléseket elemzi statisztikai módszerekkel. Ennek is Virginiában, Springfieldben van a központja.

És akkor a képek, ugyanebben a sorrendben (kattintva nagy felbontásban):

nsahr_small nrohr_small ngahr_small

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.