"Adj egy puszit!" - üzente az egyik viking a másiknak

Tbg
Egyéb
2014 február 11., 17:05
comments 14

Egy norvég nyelvész, az oslói egyetemen phd-ző K. Jonas Nordby megfejtette az egyik, vikingek által használt rúnaírást, a jötunvillurt,  számolt be a Mediavelist.net. Ezzel az írással jelenleg 80 írott nyelvi emlék van a skandináv kutatók birtokában.

Az egyik ilyen nyelvemlék egy fadarabra karcolt írásos üzenet, amit egy bizonyos Sigurd írt a 13. században Lavransnak. Mindketten férfiak lehettek.

photo_camera )

A szöveg Nordby kutatása szerint annyit tesz, mint

Csókolj meg!/Adj egy puszit!

A kutató kicsit le is lombozódott találattól, legalább azt nyilakozta, hogy ne számítson senki óriási titkokra, magyarázatokra a legendákban és mítoszokban gazdag skandináv középkorból, sokkal hétköznapibb üzeneteket váltottak egymással a vikingek. (Bővebben a rúnákról és Nordby rúnakutatásásról angolul itt.)

A hírről ugyancsak beszámoló Raw Story megszólaltatott egy  középkori irodalmat kutató amerikai professzort is, aki viszont éppen az ilyen üzenet hétköznapiságának fontosságát emelte ki.

Jonathan Hsy szerint ez az üzenet, például, akár arra is utalhat, hogy bár az utókor a vikinget, bátor, de barbár, agresszív népnek tartotta, akik a pusztításban és az erőszakban élték ki magukat, de "egyben pajzán - meleg? - kriptológusok is lehettek". (A rúnák megfejtése általában fejtörést okozott az üzenet fogadójának is.)

---

Címlapkép innen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.