Az olimpia egy ünnep, nem kell elrontani a hangulatot gyásszal

Eddig sem gondoltam, hogy talán még a UNICEF-et is megelőzve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a világ legszerethetőbb nemzetközi szervezete, de ez talán tőlük is erős.

Előbb figyelmeztették a norvég sífutókat, amiért társuk váratlanul elhunyt testvérére emlékezve gyászszalaggal indultak a női 15 kilométeres üldözéses versenyen. Mark Adams médiaigazgató csak annyit erősített meg, hogy tényleg küldtek egy levelet a norvégoknak, de hogy miért, azt már nem árulta el.

A norvég olimpiai bizottság főtitkára viszont felháborodott, szerinte ez egyfajta terápia és tisztelet is volt a sportolóik részéről.

Ráadásul a jelek szerint nem arról van szó, hogy a NOB egyik túlbúzgó hivatalnoka túltolta a szabályok betartását. A bizottság nem engedélyezte azt sem, hogy a snowboardosok sisakjukra ragasztott matricával emlékezzenek a két éve balesetben elhunyt kanadai Sarah Burke-re.

Mark Adams erre azt mondta, hogy az olimpia mégicsak egy nagy ünnep, és talán nem a legjobb hely arra, hogy a versenyzők kifejezzék a gyászukat. Versenyen kívül szívesen segíti megemlékezések, sajtótájékoztatók megtartását a NOB.

A Magyar Olimpiai Bizottság híre szerint a "Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak igen szigorúak a propagandaellenes szabályai, és a demonstratív gyászjelzések ezeket az előírásokat sértik meg".

A magyar csapatnak is volt már nézeteltérése ebből. Az Origo emlékeztetett arra, hogy 2006-os torinói játékokon a magyar küldöttség az akkor elhunyt magasugró olimpiai bajnok Csák Ibolya emlékére akart így felvonulni és emlékezni, ehhez azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem járult hozzá.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.