Aktivizálódtak a Fidesz és a Jobbik szavazói

Növelte támogatottságát és a biztos választók körében már 51 százalékon áll a Fidesz az Ipsos legfrissebb felmérése szerint. Az ellenzéki Összefogás a biztos választók körében 33 százalékon áll, a Jobbik 13, az LMP 2 százalékon.

A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 30 százalék, az Összefogásé 23. A Jobbik támogatottsága egy hónap alatt 6-ról 9 százalékra nőtt a teljes népességben. Az LMP stagnál, januárban és februárban is csak 2 százalékos támogatottságot mért nekik az Ipsos.

Az Ipsos szerint az ellenzéknek még vannak tartalékai. A teljes népességben 12 százaléknyian elégedetlenek a kormány munkájával és kormányváltást akarnak, de nem találnak maguknak pártot.

Ez egymillió szavazót jelent, de közülük hétszázezren nem mutatnak tényleges aktivitást, így az Ipsos szerint csak háromszázezer mozgósítható szavazója van tartalékban az ellenzéknek.

Az ellenzéknek még a támogatóik mozgósítása is jelenthet tartalékokat. Egyelőre csak a szimpatizánsaik 53 százaléka ígéri biztosra részvételét a választáson - a Fidesz támogatóinak 63 százaléka mondja ezt.

Nagy gondot jelent viszont az ellenzéknek, hogy támogatóik nem igazán elkötelezettek. Mindössze kétharmaduk mondta azt, hogy a választásig kitartana az Összefogás mellett - a Fidesz támogatóinak háromnegyede erősen elkötelezett. (MTI)