Biztos te sem örülnél, ha az utcán kéne aludnod és még be sem takarózhatnál

KÖZÉLET
2014 február 13., 10:04

Nem, ez még nem Magyarország, hanem a floridai Pensacola. A városban ugyan is szabálysértést követ el minden hajléktalan, aki megpróbálja magát valamilyen formában betakarni.

Minden tilos, a hálózsáktól kezdve, a sima paplanokon át, egészen az újságpapírokig.

De itthon sem sokkal jobb a helyzet.

Bár Magyarországon az önmagában még nem tilos, ha a Népszabadság vagy a Magyar Nemzet friss számával takarózunk az utcán, de nagyon nem mindegy, hogy hol tesszük.

Tavaly ősszel fogadta el a parlament kormány azt a rendeletet, ami kitiltotta jó néhány közterületről a hajléktalanokat. Előtte is volt már próbálkozás hasonló törvénnyel, de azt akkor az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte.

A Fidesz azonban egy huszáros alaptörvény-módosítással megoldotta a problémát, az utcán életvitelszerűen élőket pedig már közmunkára küldhetik, vagy be is börtönözhetik, ha az előbbi nem segített. Amúgy a főváros egyetlen MSZP-s kerülete is támogatta a dolgot.

photo_camera Botos Tamás képe

A törvény ellen sokféleképpen tiltakoztak már, de mostanában nem sok szó esik róla. Ezért a Város Mindenkié csoport újra tüntetéseket szervez, ezúttal nemzetközi fronton. A mai nappal kezdődően világszerte demonstrációkat tartanak "Being homeless is not a crime" címmel, hogy a magyar hajléktalan emberek helyzetére nemzetközi szinten is figyeljenek. FB-n is csatlakozhatunk, mutatom. Bécs, London, Dublin és New York is beszállt már az akcióba.

Persze a szolidaritás helyett másképp is lehet kezelni a hajléktalanok helyzetét.

Hogyan? Szelfizéssel.

Ez a Tumblr oldal például kifejezetten azzal a céllal született, hogy gyűjtse a hajléktalanokról készült szelfiket. A legtöbb szelfiző természetesen volt annyira bátor, hogy csak az alvó emberekhez mert odamenni.

forrás: selfieswithhomelesspeople.tumblr.com
photo_camera forrás: selfieswithhomelesspeople.tumblr.com

Magyarország nyilván ebben a témában sem maradhat le, egy Google-keresés a "pózolj hajléktalan" szókapcsolatra igazán szörnyűséges találatokat dob.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.