Megbukott az olasz kormány

Enrico Letta olasz kormányfő bejelentette lemondását, miután pártja, a kormányzó balközép Demokrata Pártnak (PD) a vezetősége 136 igen, 16 nem szavazattal és 2 tartózkodással leváltotta Lettát. A kormányfő közölte, hogy pénteken benyújtja a lemondását Giorgio Napolitano államfőnek, aki ezután megkezdi a konzultálást a parlamenti pártokkal, hogy felmérjék, mekkora támogatottságot kaphat az Enrico Lettát leváltó Matteo Renzi PD-főtitkár vezette új kormány.

Enrico Letta (Fotó: Remo Casilli / Reuters)

Olaszországban a II. világháború óta rengeteg kormány megbukott már.

  • Letta elődje, Mario Monti 2012. decemberében mondott le.
  • Monti előtt pedig Silvio Berlusconi mondott le 2011-ben, amikor a parlament nem fogadta el a megszorításokat.
  • Berlusconi elődje, Romano Prodi 2008. január 24-én vesztett el egy bizalmi szavazást a szenátusban, és ezért lemondott miniszterelnöki posztjáról. Ezt az elnök nem fogadta el, de később előrehozott választásokat tartottak.

A Lettánál 8 évvel fiatalabb Matteo Renzi azt mondta, hogy azért kezdeményezte a bizalmi szavazást, mert az ország nem élhet tovább ilyen bizonytalanságban. Legfőbb vádja, hogy 40 éve nem volt ennyi munkanélküli Olaszországban, és a gazdaság 7 év alatt 9 százalékot zsugorodott. Letta figyelt arra, hogy a kormány ne költekezzen nagyon látványosan, mégsem tudta meghozni a szükséges strukturális reformokat.

(BBC, MTI)