Kiszámoltuk, hogyan kereshetett Orbán 24 év alatt 300 millió forintot

POLITIKA
2014 február 14., 12:40
comments 179

A DK négy parlamenti képviselője vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktor ellen. A parlament mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságának kellene eljárnia szerintük, mert Orbán Viktornak gyanúsan sok pénze van.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbánnak gyanúsan jól megy. Kizárt, hogy ezt a fizetéséből össze tudta volna szedni. 24 év politikusi munkából szerinte nem lehet 300 milliós vagyont szerezni.

Tényleg nem lehet?

A leggyorsabb és legdurvább számítást néztük meg: ha Orbán Viktor 24 év alatt nem költött semmire, és folyamatosan felvette, majd félretette a fizetését.

Orbán évente miniszterelnökként körülbelül 18 millió forintot keres évente. Nyolc évi miniszterelnökség alatt ez 144 millió forint. A pártelnöki fizetése 2005-ben 662 ezer forint volt, átlagban inkább hatszázezerrel számolunk, mert volt, amikor nem volt pártelnök. 24 év alatt ez 172,8 millió forint. A képviselői fizetésnél mindenféle juttatással együtt átlagosan 300 000 forinttal számoltunk.

A képviselői alapdíj 1990-ben körülbelül harmincezer forint volt, 2013-ben pedig 231 ezer. Nagyjából az inflációval együtt emelkedett, ráadásul erre még rájönnek a pótlékok, szóval havi átlag háromszázezerrel számolunk. Ez 24 év alatt 86,4 millió forint.

Orbán tehát, ha semmire nem költött, nem fektetett be, csak felvette a fizetését, 24 év alatt összesen durván 400 millió forintnyi fizetést vett fel.

Ezzel a számítással persze fenntartásokkal kell bánni, főleg, hogy tíz perc alatt csináltuk.

  • Orbán öt gyereket tart el, kizárt, hogy ne költsön a pénzéből.
  • Több ingatlant is vásárolt, ezek is pénzbe kerültek.
  • A fizetése képviselőként folyamatosan változott, de ezt letudtuk azzal, hogy ez eg durva egyszerűsítés, az infláció valamennyire ellensúlyozza a fizetése emelkedését.
  • Orbán hülye lenne, ha a párnacihában tartaná a pénzét, mint mondjuk Matolcsy György. De Orbán nem hülye. A készpénz folyamatosan veszít az értékéből, még ha csak egy folyószámlán is tartja, akkor is kamatozik valamennyit.
  • Nyilván voltak a miniszterelnöknek befektetései is, amikből 24 év alatt jó tőkével azért jelentős vagyont lehet összeszedni. De a kamatos kamatok számításával most nem foglalkoztunk, ezt nyilván ellensúlyozza valamennyire Orbán költése és ingatlanvásárlásai.
  • Orbán a pártelnöki fizetését felfüggesztette a miniszterelnöksége alatt, és elvileg képviselői fizetést sem kap miniszterelnökként. De ez még mindig nem növeli megy annyival az összeget, mint amennyire az levonja, hogy a kamatos kamatra befektetett pénzt nem számoljuk.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.