Éger maradt az orvosok királya, elzavarták a kellemetlenkedő fb-t

Egészségügy
2014 február 15., 17:31
comments 7

Itt a nagy gyurcsányozás közben szinte észre sem vettük, hogy Magyar Orvosi Kamara közgyűlése megerősítette tisztségében Éger Istvánt, a lánlelkű elnököt, a Fidesz Gyurcsány-ellenes csodafegyverét, az embert, aki egymaga elbuktatta az előző kormány egészségügyi reformját. A győzelem bravúros, mivel a kamara felügyelőbizottsága az elmúlt években visszaéléseket állapított meg, és hatósági vizsgálatokat indíttatott az elnökség ellen a tagdíjak jogszerűtlen emelése és nem megfelelő felhasználása miatt. A vádakat Éger tagadta. Most a felügyelőbizottság lemondott, a kamara pedig etikai eljárást indított saját felügyelőbizottsága ellen, ami a WTF minősített esete.

Bánki Magdolna, a MOK Országos Felügyelő Bizottságának elnöke a közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta, hogy több ponton is sérül a kamara jogszerű működése, az elnök és az elnökség többszöri kérésre sem tisztázta a gazdálkodás ellenőrzése során felmerült visszásságokat, és folyamatosan ellehetetlenítik a felügyelőbizottság munkáját.

Az fb által készített jelentéseket továbbra sem hozzák nyilvánosságra, pedig ez kötelező lenne egy köztestületben. Ezen kívül a jogszerűtlenül megemelt kamarai tagdíjakkal kapcsolatban sem rendeződött a helyzet. Az ellenőrzések során számos akadályba ütköztek, a kért adatokat nem vagy hiányosan kapták meg az elnökségtől, amely a kamarához tartozó kft.-k gazdálkodásába való betekintést többszöri kérésükre folyamatosan, szóban és írásban is megtagadta.

Major László, az fb alelnöke úgy fogalmazott, a kamara többször alapszabályt és kamarai törvényt sértett működése során, ezt az fb jelezte a felügyeleti szervnek, vagyis a minisztériumnak. Úgy vélte, a tagok és a vezetőség között egyfajta fal alakult ki, a 40-50 ezres tagság "elszakadt" az elnökségtől.

A kamara közgyűlést akart volna emiatt összehívni, ahol az elnökség leváltása lett volna a cél, de ez végül nem jött össze, és Éger István, az elnök, közben miatt maga hívott össze közgyűlést, amin viszont egyáltalán nem szerepelt az fb által megállapítottak megtárgyalása, viszont a felügyelőbizottság visszahívása és az alapszabály módosítása annál inkább.

Végül Égerék verziója és közgyűlése ment le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.