A Facebook előbb tudja, hogy összejössz valakivel, mint te magad

internetek
2014 február 16., 9:39
comments 16

A közösségi oldal adatelemző csapatának tagjai blogjukon publikálták azokat az adatokat, amik megmutatják, hogy egy párkapcsolat kialakulása a Facebookon már akkor látható, amikor valóságban még el sem kezdődött.

A kutatók azt figyelték meg, hogy az udvarlási időszak alatt mennyire megszaporodnak az egymás falára küldött posztok. Aztán amikor összejönnek és mindez hivatalossá is válik, ezek a posztok jelentősen visszaesnek, hiszen több időt töltenek már együtt.

facebook_egy

A kapcsolatok létrejöttét megelőző száz napokat vizsgálták, és az egymás falára írt posztok lassú, de stabil emelkedését figyelték meg. A kapcsolat kezdete előtt 12 nappal mérték a csúcsot, 1,67 poszt/napos átlagot, a kapcsolat facebookos bejelentése után pedig jön a csökkenés,  85 nappal az összejövés után már csak 1,53 poszt/nap arányt mértek.

A Valentin-napra  készült adattengerben a kutatók egy csomó más mindent is megfigyeltek. Például, hogy hogyan kapcsolódik össze a vallás vagy az életkor a szerelemmel, de megfigyeltek szakítási tendenciákat is.

Azt is megfigyelték egyben, hogy ugyan az egymás falaira küldött posztok száma visszaesik, miután összejöttek, de a posztok maguk boldogabbak lesznek.

facebook_ketto

Az érzelemanalízis persze inkább játék, mint tudomány, hiszen a robotok nyilván sem az iróniát, sem a szarkazmust nem értik meg. A kutatás ezen részében amúgy csak angol nyelvű posztokat elemeztek, és csak azoknak a falait böngészték át, akik 2010 és 2013 októbere között évfordulót ünnepeltek a Facebookon. (via Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt