Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Szijjártó Péterrel szemben

A mentelmi bizottság KDNP-s elnöke, Rubovszky György hétfőn azt mondta,

őt meggyőzték a kormánypárti képviselő által rendelkezésre bocsátott adatok.

Ezért nem kíván vagyonnyilatkozati eljárást indítani, és álláspontjáról levélben tájékoztatja a mentelmi bizottság tagjait, akiknek öt napjuk van, hogy ez ellen vétót emeljenek. Közlése szerint Szijjártó Péter esetében a K-monitor közhasznú egyesület kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást.

Budai Bernadett MSZP-szóvivő és Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője múlt héten sajtótájékoztatón jelentették be, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkárral szemben a baloldali összefogás. Budai Bernadett akkor azt mondta, Szijjártó Péter nem tud elszámolni tavalyi 16 millió forintos vagyongyarapodásával.

Ruboszky György szerint ez a kezdeményezés nem érkezett meg a testülethez.

Az elnök kérdésre elmondta azt is, hogy  Orbán Viktorral összefüggésben sem érkezett eddig hivatalosan semmilyen megkeresés a bizottsághoz. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szintén sajtótájékoztatón jelentette be a múlt héten , hogy a pártjához tartozó parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek a mentelmi bizottságnál a miniszterelnökkel szemben. A politikus azt mondta, hogy a kormányfő politikai pályafutásának jelentős részében olyan jövedelmekhez jutott hozzá, amelyek túlmutatnak a vagyonnyilatkozatában megjelenő hivatalos jövedelmeken, és amelyek nélkül nem igazolható a vagyongyarapodása.

Rubovszky György ugyanakkor beszámolt arról is, hogy tervei szerint jövő hétfőn délelőttre hívja össze a mentelmi bizottság újabb ülését a Simon-ügyben. Megerősítette, hogy hétvégén a bizottságnál jártak az ügyészség munkatársai, akik elvitték Simon Gábor vagyonnyilatkozatait 2002-ig visszamenőleg. (MTI)