Ostrom alá vette a rendőrség a kijevi tüntetők terét

külföld
2014 február 18., 18:23
comments 308

A beágyazott Espresso TV adása többször megszakadt, a nem beágyazható RT élő adása itt még mindig nézhető.

Este 11 után a rendőrség ismét heves támadásokat indított a Majdanon lévő tüntetők ellen. A támadásban az egyik ellenzéki vezető, Olekszandr Turcsinov is megsérült, egymásnak ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy lőtt sebe van-e.

Szintén este lángra kapott az Ukrán Kereskedelmi Szövetség épülete is, ami a tüntetők egyik főhadiszállásának számított. Tévéfelvételeken azt látni, hogy az épületben rekedtek emberek. Ők végül az ablakon ugrottak ki több emelet magasról, lenn pedig kifeszített sátrak segítségével kapták el őket a tüntetők.

Az ukrán egészségügyi minisztérium éjfélkor kiadott jelentése szerint 221 ember kapott orvosi ellátást kedden, és 114 ember került kórházba. A hivatalos adatok alapján már több 500 sebesültje van a keddi összecsapásoknak, közülük a belügyi egységeknek csaknem 300 tagja sebesült meg.

Az ellenzéki tüntetőknek segédkező egyik önkéntes orvos ugyanakkor azt közölte, hogy a sebesültek száma már meghaladja az ezret. Elmondta, hogy a főváros kórházai zsúfolásig megteltek, ezért a könnyebben sebesülteket ellátás után azonnal hazaküldik.

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke felszólította Janukovicsot, hogy rendelje vissza a rendfenntartókat a Majdanról.

Ami korábban történt kedden:

Az ukrán parlament épületéhez közel fekvő téren több ezren gyülekeztek kora este. Kevéssel este hét óra előtt a rendőrség hangosbeszélőkön jelezte, hogy egy terrorista-ellenes akciót indítanak. Utána mentek neki a teret leválasztó barikádoknak.

photo_camera (REUTERS/Andrew Kravchenko/Pool)

Az eddigi hírek alapján egy tüntető az életét vesztette a tömegoszlatásban. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrség vízágyukkal bontja a barikádokat, a tüntetők nem hagyják el a teret, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket.

Lángol a tér

A tiltakozók minden éghető tárgyat barikádokra pakoltak, óriásivá nőtt a tűzfal, ami elválasztja őket a rendőröktől. A belügyi egységek egyik vízágyús autója is a tűz martalékává vált, miután a tüntetők benzines palackokkal felgyújtották.

Egy férfin pedig egy rendőrségi vízágyús jármű hajtott keresztül. A beszámolók szerint a férfi Molotov-koktélt dobott volna a járműre, de megcsúszott és a kocsi kerekei alá esett. Szemtanúk szerint az autó sofőrje meg tudott volna állni, ha akar, ehelyett áthajtott a férfi fején, akinek esélye sem volt a túlélésre.

Az Ötös csatorna tudósítója, Miroslava Petsa arról írt Twitteren, hogy a városban lekapcsolták a közvilágítást, a rendőrök pedig UV-festéket spriccelnek a tüntetőkre, hogy könnyebb célpontot jelentsenek a sötétben.

Folyamatosan hallatszanak a rendőrségi tömegoszlató hang- és fénygránátok robbanásai.

Eközben a kijevi kábeltévé-szolgáltatók este tíz felé mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül leállították az ellenzéki Ötös tévécsatorna sugárzását a fővárosban. Előtte Donyeckben és már vidéki településeken szűnt meg az országos televízió adása. A tévécsatorna folyamatosan közvetített helyszíni felvételeket az összecsapások helyszíneiről, a Függetlenség teréről, tüntetőket szólaltatott meg, és óránként hírösszefoglalókat adott. Két órával később a BBC arról számolt be, hogy ismét fogható volt az Ötös csatorna.

Szemtanúkra hivatkozva több hírforrás, hogy a Függetlenség tere szomszédságában, a belügyi egységek ellenőrzése alá vont Európai téren autóbuszok állnak valamilyen különleges egység gépfegyveres, maszkos tagjaival, akiknek az egyenruháján nincs semmiféle jelzés arra vonatkozóan, milyen alakulathoz tartoznak.

photo_camera REUTERS/Vasily Fedosenko

Közben a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban az ellenzéki tüntetők ismét elfoglalták a megyei adminisztráció épületét.

Vitalij Klicsko a rendőrök támadása alatt is beszélt a téren összegyűlt emberekhez.

Nem megyünk innen sehova. Ez itt a szabadság szigete, és meg fogjuk védeni.

- mondta Klicsko, míg Arszenyij Jacenyuk ellenzéki vezető azzal a kéréssel fordult Janukovicshoz, hogy hirdessen tűzszünetet szerda reggelig, és hívja vissza a láncos kutyáit, akik civilekre lövöldöznek.

photo_camera REUTERS/David Mdzinarishvili

Ukrán internetes televízió beszámolója szerint Angela Merkel német kancellár nem tudja elérni telefonon Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy megvitassa vele az ukrajnai helyzetet. Több európai ország nagykövete is több órája hiába próbálkozik azzal, hogy telefonon beszéljen az ukrán elnökkel.

A lenta.ru orosz hírportál szerint a nyugat-ukrajnai Ternopilben tüntetők este megrohamozták a megyei adminisztráció épületét.

photo_camera (ANATOLII BOIKO / AFP)

Sejteni lehetett, hogy a mai nap a rendőrség megpróbálja majd megszállni a Majdant is, korábban az ellenzék egyik vezéralakja, Vitailj Klicsko felszólította a nőket és a gyerekeket, hogy hagyják el a teret. Itt korábban amúgy főleg békés tüntetések zajlottak november óta, az erőszakos összecsapások korábban a város egyéb pontjai történtek.

Délutánra leállították a városi metrót, és érkeztek hírek is, hogy az autókat sem engedték be a fővárosba.

Az ellenzék egyik vezetője, Arzenij Jacenyuk korábban azt mondta, hogy egyetlen lépést sem fognak hátrálni a Majdanról.

Nincs hova hátrálnunk, Ukrajna mögöttünk áll, Ukrajna jövője pedig előttünk van. Nincs félelem, csak hit az erőnkben, csak a szolidaritás és az egység, csak a kölcsönös támogatás.

photo_camera Összecsapások kedd délután (ANATOLII BOIKO / AFP)

Az újabb összecsapások azután robbantak ki Kijev belvárosában kedden, hogy a Függetlenség tere (Majdan) tüntetőinek néhány ezres csoportja az ellenzéki politikusok felhívására elindult a parlament épülete elé, hogy kifejezze támogatását az államfő hatalmát jelentősen korlátozó 2004-es alkotmány visszaállítása mellett. Az előzetesen békésnek beharangozott demonstráció akkor durvult el, amikor néhány száz méterre a parlament épületétől a rohamrendőrök feltartóztatták az ellenzéki tüntetők menetét.

A tüntetők kövekkel, botokkal, Molotov-koktélokkal támadtak a rendfenntartókra, akik válaszul könnygázt, fény- és hanggránátokat, vízágyút vetettek be, valamint gumilövedékeket lőttek a tömegbe. Egyes közlések alapján mindkét oldal használt lőfegyvereket is.

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint a keddi összecsapásokban a biztonsági erők hat tagja halt meg, mind lőfegyver okozta sebesüléstől. A zavargásokban 180 rendőr megsebesült, közülük 159-et kellett kórházba szállítani. Harmincöt rendőr állapota súlyos. Összesen 39 rendőrt lőttek meg.

A tüntetők a kormányzó Régiók Pártjának székházába is behatoltak, de nem sokkal később a rendőrök kiszorították őket az épületből. Az összecsapások a parlament körül több utcára kiterjedtek. A rohamrendőrök oldalán kormánypárti demonstrálók is bekapcsolódtak az ellenzéki tüntetők elleni harcba. A tüntetők elfoglalták a Tisztek Háza nevű épületet, ahol elsősegélypontot rendeztek be. A parlament őrsége ostromra készülve belülről bezárta az épület főbejáratának ajtóit, tűzcsapokat és tömlőket készítettek elő tömegoszlatásra.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán ismételten egyeztetni kíván az ellenzéki vezetőkkel tekintettel az Ukrajnában kialakult drámai helyzetre.

A találkozó létrejöttének az a feltétele, hogy az ellenzéki tüntetők teljes mértékben szüntessék be az erőszakot. Anna German elnöki tanácsadó elmondta, hogy Janukovics kedden is egyeztetett az ellenzék vezetőivel, többet azonban nem árult el a találkozóról.

Washington mindenért Janukovicsot teszi felelőssé

Geoffrey R. Pyatt kijevi amerikai nagykövet kedd éjjel közölte, hogy ettől a pillanattól fogva az Egyesült Államok Viktor Janukovics elnököt tartja felelősnek mindazért, ami jelenleg Ukrajnában zajlik. A diplomata azután nyilatkozott, hogy megbeszéléseket folytatott az ukrán külügyminisztériumban.

(via MTI, BBC)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.