https://444.hu/assets/megyenevek-true-regi-igazi-eredeti.jpg

Tudtad, mit jelent a magyar megyék neve?

2014 február 18., kedd 9:40
61

Mi a fenét jelent az, hogy Baranya? Na és az, hogy Vas? Na jó, az utóbbit mindenki tudja, mert tényleg azt jelenti, amit. A magyar megyék nevének eredeti jelentését azonban nagyon kevesen ismerik.

Sok esetben olyan régi nevekről van szó, hogy a nyelvészek is tanácstalanok ezek etimológiájával kapcsolatban. Vagy több elmélet is magyaráz egy-egy nevet, a vitatkozó táborok között pedig kibékíthetetlen ellentét van. Ráadásul sokszor nemcsak tudományos a vita, hanem politikai színezetet is kap aszerint, hogy a nyelvi gyökereket keresve a tudósok miben szeretnének hinni.

Így van ez a szomszédos országok esetében is. Szlovákia és Szlovénia egyaránt a "Szlávok országa", a hazafias érzelmű szláv nyelvészek viszont nagyon nem szeretik azt a magyarázatot, amely szerint nevük a görög sklábos-ból ered, ami rabszolgákat jelent.

A fenti térkép a leginkább elfogadott magyarázatokat tartalmazza, de egy pillanatig sem állítjuk, hogy ez a megfellebbezhetetlen igazság.

---

Grafika:Tbg

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt