Börtönnel büntethető Magyarországon a bosszúpornó

Rágalmazásnak minősítette a Kúria azt, ha valaki bosszúból szexképeket terjeszt volt szeretőjéről. A bíróság egy 2008-as magánvádas ügyben mondta ki a végső ítéletet.

Mi történt?

A terhelt és a magánvádló, mindketten férfiak, 2006-2008-ban éllettársi kapcsolatban álltak, közösen használták a magánvádló emailjét, amihez a terhelt a jelszavakat is ismerte.

2008. december 1-én, szakításuk után a terhelt a magánvádló emailcíméről "coming out" tárggyal levelet küldött ki száz kontaktnak, köztük a magánvádló minisztériumi munkatársainak.

A levélben Karinthy Frigyes "Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek" című versét idézte és négy fényképet csatolt a magánvádlóról. A képeken a magánvádló nőnek öltözve, kisminkvelve illetve műpénisszel volt látható.

Első- és másodfokon is úgy ítélték meg, hogy a terhelt bosszúból, lejáratási céllal küldte el a leveleket, és mert száz címzettnek, ezért a rágalmazást nagy nyilvánosság előtt követte el.

A terhelt védője két érvvel próbálkozott:

  • Azt mondta, hogy a képeket valójában a magánvádló hozta nyilvánosságra, hiszen az ő emailcíméről küldték szét a képeket.
  • Másrészt szerinte a homoszexualitás már annyira elfogadott, hogy azzal nem lehet csorbítani senki becsületét.

Az első pontra még az első- és másodfokú bíróságok válaszoltak azzal, hogy magáról nyilvánosságra hozhatott volna ilyet a magánvádló, de az emaileket nem ő, hanem a terhelt küldte el.

A második érvet a Kúria semmisítette meg. Az ítélet szerint:

"a szexuális szokások, a nemi identitás és az ezek körébe tartozó tények az intim szféra részét képezik, s azoknak nagy nyilvánosság elé tárása a sértett személyiségi jgát, emberi méltóságát sérthetik, ezért alkalmas lehet a becsület csorbítására, s a rágalmazás vétségének megvalósítására".

Magyarán, a bosszúpornó vétség, amit elzárással is büntethetnek. Ebben az esetben a terhelt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. (Via Ügyvédvilág)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.