Így készítsd el a világ legjobb weboldalát, 10+1 egyszerű lépésben

TECH
2014 február 20., 13:31
comments 73

Nagy múltú szakmák a kihalás szélén

Napjainkban sajnos egyre több a kihalófélben lévő szakma. A hazánkban lábukat megvető multinacionális cégek (újkeletű kifejezéssel szólva: a "multik"), a tömegtermelés, az eldobható, rövid használatra szánt árucikkek, az örökös rohanás, az esztelen fogyasztás korában egyre inkább háttérbe szorulnak az olyan nagy múltra visszatekintő mesterségek művelői, mint az asztalos, a lakatos vagy éppen a kalapos. Szomorú, de a tény attól még tény marad: igazi webmesterből, webdizájnerből is egyre kevesebb létezik.

A jó webdizájn alapjai: titkok, trükkök, furfangok

De talán van remény. A mesterség titkainak, trükkjeinek, furfangjainak őrzői közé tartozik Pintér István, aki máig hagyományos, kézműves eszközökkel készít ottlapokat és webkikötőket, magánszemélyeknek és céges ügyfeleknek egyaránt. Mint arra egyik saját webkikötőjének címe is utal, igazi szakember ő: a

weblapos.

Idő és hely hiányában szakértelmének, technikai tudásának ugyan csak a felszínét tudjuk megkaristolni, de engedjék meg, hogy 10+1 szemléletes példával illusztráljuk, mire képes a modern technika, amikor igazán jó kezekbe kerül. Ha csak egy titkot, trükköt vagy fortélyt sikerül ellesni tőle, már megérte!

1. A köszönés alapvető udvariasság

Ha belépsz valahová, köszönsz, nem? Miért lenne ez másképp egy weboldalon? Köszöntsd te is a látogatóidat, ezzel megadva a nekik kijáró tiszteletet.

1udv

2. Mindig tudd, hány látogató jár az oldaladon!

És ezt mindig tudasd a többi látogatóval is. Ahogy senki nem szeret egy üres étteremben üldögélni, úgy senki nem szeret kihalt weboldalon mászkálni. Egy jó számláló megsokszorozza a felhasználói élményt, főleg ha előre beállítod, hogy másodpercenként ugorjon egyet.

2szamlalo

3. Tarts kapcsolatot a látogatóiddal

Egy weboldal nem olyan, mint egy újság, amit elolvasol, és kész. Az interneten a kommunikáció oda-vissza zajlik. De ha attól tartasz, hogy elektronikus postaládádat elöntik a kéretlen levelek (“levélszemét”) úgynevezett “Form” (forma) leprogramozásával biztosíts lehetőséget olvasóidnak arra, hogy kapcsolatba léphessenek veled. Haladó szinten használj captchát, például azt, hogy “sugar”.

3uzenet

4. Védekezz a hackerek ellen!

Minden webmesternek lehetnek titkai, és minden weboldalnak lehetnek olyan részei, amit nem szeretnél illetéktelenek elé tárni. Ehhez használj jelszavas védelmet. De hogy meg ne próbálják feltörni a jelszavadat, a legjobb, ha az egészet levéded egy földgömbbel. (Pro tipp: használj csillagos égboltos háttérképet, amin néha áthúz egy űrhajó.)

4programozas

5. Hajózni muszáj, de a túl sok menüpont halálos lehet

Soha nem volt helytállóbb a régi mondás, hogy “Navigare necesse est”, mint most, a mérhetetlen webóceán korában. A felhasználóbarát webkikötő alfája és omegája a jó menü. De el ne kövesd azt az amatőr hibát, hogy túl sok menüpontot használsz! Egy apró, de annál látványosabb programozási trükkel elérheted, hogy ha az egér a menüpontok fölé ér, újabb menüpontok bukkanjanak elő.

5aaraim_onmouse

6. A Photoshop a barátod

Ha értesz a digitális képek manipulációjához, a legunalmasabb fotókat is feldobhatod egy ügyes trükkel, és akár egy amerikai elnökkel is “kezet foghatsz”. Néhány profi talán gyanakszik majd, hogy mégsem találkoztál George Bush-sal, de még ők is azt fogják gondolni, hogy “Ez igen! Ez a srác érti a dolgát! Mindenképpen vele készíttetem el céges weboldalamat!” (Pro tipp: ha háttérzenét használsz, mindenképpen írd oda, hogy “Hangszórót kapcsold be !!”, különben lesz, aki nem veszi észre.)

6personal

7. Egy kép többet ér ezer szónál

Még a legjobb weblapos életében is eljöhet a pillanat, hogy elkészül a Partnereink oldalakkal, és akkor hirtelen rájon, hogy nincsenek is Partnerei. Ilyenkor érdemes egy szép képpel feldobni az üres oldalt. Esküvői webhelyre virágos való, temetéshez használj inkább szomorúfüzest vagy cicásat. De szomorú cicásat, ne vidámat.

7egykep

8. Egy színes kép többet ér ezer nem színes képnél

Te miben néznéd meg szívesebben a Keresztapa 2-t, színesben, vagy fekete-fehérben? Egyértelmű a válasz. Használd kreatívan és bátran a színeket, amelyekből számítógéped több milliót képes megjeleníteni. A legjobb, ha zöld alapon lila alapon sötétpiros alapon világospiros alapon rózsaszínű menüpontokat használsz. Az ilyet nem lehet nem észrevenni.

8szinek

9. Egy színes háttérkép többet ér egy nem működő háttérzenénél

A háttérzene lejátszásába esetleg belekressel a QuickTime, de sebaj. A háttérképpel még azt is megteheted, hogy ha túl kicsi (vagy a néző monitorja túl nagy) akkor megduplázod, ezzel azt az illúziót keltve, hogy a háttérképed sokkal nagyobb annál, mint amekkora valójában. Kevesen veszik észre, és ők is inkább csodálni fognak a szaktudásod miatt.

9hatterkep

10. Content is king

Ne feledd, lehet a tiéd a világ legjobb háttérképe, ha nincs tartalom az oldaladon, csak zengő érc vagy, esetleg pengő cimbalom. Ha hirtelen nem jut eszedbe semmi, és még mindig van üres hely az oldalon, érdemes francia nyelvű naptárral és légszennyezettségi térképpel feldobni webkikötődet.

10idokep

10+1. Animálni, animálni, animálni!

Egyszerű példa. Mész az erdőben. Mit veszel észre könnyebben? A mozdulatlan medvét, vagy a mozgó medvét? Na látod. A jó webdizájn alaptétele: ami nem mozog, az halott. Minél több mozgó elemet használsz az oldaladon, annál figyelemfelkeltőbb, tehát hatásosabb lesz a dizájn.

11animgif

Természetesen felkerestem a Mestert, de Pintér István sajnos nem állt velem szóba, még a nevét sem volt hajlandó elárulni. – Rendelni akar? – kérdezte szűkszavúan. – Nem, csak érdekelne, kicsoda Ön valójában – válaszoltam. – Mit érdekli az magát? – kérdezett vissza a Mester, és úgy éreztem, igaza van. A valódi szakember mindig igyekszik a háttérben maradni. Neki a tökéletes végeredmény a legfontosabb. És ez így van jól.

Ha tovább tanácsokra van szüksége, a Mester munkássága a következő webkikötőkben érhető el:

Ja, és még valami. Annyira profi az egész webmesterbirodalom, hogy simán lehet, hogy kamu. És mondjuk egy ismert netes cég, a Kétfarkú Kutya Párt vagy veterán médiahekker áll mögötte. De ha kamu, akkor zseniális kamu, és akkor is le a kalappal!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.