Meghalt Kubaszov

GYÁSZ
2014 február 20., 11:50
comments 7

79 éves korában elhunyt Valerij Kubaszov orosz űrhajós, aki Magyarországon azzal lett híres, hogy ő utazott együtt az űrben Farkas Bertalannal, az egyetlen magyar kozmonautával. Kubaszov volt a parancsnok Szojuz–36-on 1980-ban. Amikor visszatértek, ezt mesélték:

Az űrben mindent megettek, az utolsó darabig. Nagyon ízlett nekik és az étvágyukra is jó hatással volt. Kubaszov pedig elmondta, titokban a szkafander nadrágszárában felvitt egy nyers uborkát, hogy kipróbálja milyen. Azt mondta, az is nagyon jó volt.

photo_camera Fotó: RIA Novosty

Kubaszov repülőmérnökként végzett, de 1966-ban beválasztották az űrprogramba. Életében összesen 18 napot, 17 órát és 57 percet töltött a világűrben, ezalatt kétszer is majdnem meghalt.

  1. Eredetileg repült volna a Szojuz–2-vel, de az végül legénység nélkül szállt fel, majd a landolásnál le is zuhant.
  2. A Szojuz–11 legénységében is benne lett volna, de mivel indulás előtt a röntgenvizsgálat TBC-re utaló jeleket talált a szervezetében, nem szállhatott fel. Az űrhajóban ülő három űrhajós megfulladt.

Kubaszov 1993-ban vonult vissza, többször kitüntették, a Szovjetunió Hőse cím és a Lenin-rend tulajdonosa is volt. Feleségétől egy fia és egy lánya született.

photo_camera Fotó: Jemal Countess / Getty Images

1988-ban Magyarországon is megjelent A kozmosz érintése című memoárja. A halálhírt az Association of Space Explorers közölte. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.