Elfogták Mexikó egyik legnagyobb drogbáróját

2014 február 22., szombat 19:19
14

Mexikó egyik legerősebb és legnagyobb drogkartellje, a Sinaloa fejét, Joaquin „El Chapo” Guzmant letartóztatták Mexikóban – közölték az amerikai hatóságok. Az akció amerikai és mexikói hatóságok közös akciója volt. Guzmant a Sinaloa szövetségi állambeli Mazatlán városában fogták el az amerikai DEA-jel, a kábítószer-ellenes ügynökséggel együtt. Az akcióról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

Az El Chapo, azaz „a köpcös” gúnynevű Guzman 2001 óta volt szökésben, és nemcsak Mexikóban, hanem az USA-ban is ő volt a legkeresettebb drogbáró, kábítószer-kereskedelemmel, pénzmosással és egyéb bűncselekményekkel vádolják. Hatalmas hálózata Észak-Amerikától Európán át Ausztráliáig ért, a drogkartellje kivette a részét a Mexikó egyes vidékein évek óta dúló véres drogháborúból.

Guzman 1993-ban (Fotó: AFP / Gerardo Magallon)

Mexikóban 30 millió pezós, az USA-ban 5 millió dolláros vérdíj volt Guzman fején. A drogbárót 1993-ban Guatemalában letartóztatták ugyan, de 2001-ben a szennyes ruhát szállító kocsiba bújva megszökött abból a szigorított mexikói börtönből, amiben addig őrizték. Ezután olyan hírek jöttek, hogy magánhadserege a mexikói hegyekben védi a világ egyik legveszélyesebbnek nyilvánított bűnözőjét, aki a becslések szerint 1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

Guzman hatalmát és erejét tükrözi, hogy a Forbes a 67. helyre sorolta őt a világ legbefolyásosabb embereit felvonultató 2013-as listáján, amit Vlagyimir Putyin vezetett Barack Obama és Hszi Csin-ping előtt. Guzman körül az utóbbi időben elfogytak az emberek, akik közül sokat letartóztattak különböző országokban, például az USA-ban és Hollandiában. A hatóságok elfogták a hadnagyát, az apósát és a sógorát is. (CNN, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt