Nem permetezett, ezért hat hónap börtönt és 7 milliós büntetést kaphat egy francia boros gazda

Tbg
életmód
2014 február 23., 20:42
comments 14

Emmanuel Giboulot a burgundi Côte-d'Or (Aranypart) régióban borászkodik, és most könnyedén börtönbe kerülhet, ha a dijoni bíróság elítéli. (Ez nagyjából a világ leghíresebb és legdrágább borvidéke, a Rhône folyó mentén, az itt termett borok palackja akár 1000-2000 euró körüli áron kel el a világpiacon, és szinte minden egyes palackot eladnak előre, még mielőtt a bor elkészült volna.)

A vád az, hogy nem permetezte meg szőlőit az aranyszínű sárgaság fitplazma nevű baktérium ellen, ezzel pedig hatalmas károkat okozott, okozhatott a bortermelő vidék többi gazdaságának, egy francia törvény szerint pedig ez büntethető is.

A hatóságok azt állítják, a betegség 2012-ben 12 hektáron okozott teljes pusztítást, bár azt nem állítják, hogy a megbetegedés Giboulot úr miatt következett volna be.

Giboulot ismert organikus gazdálkodó, ami – a többi között – annyit jelent, hogy nem használ mérgező vegyszereket, a kártevőket természetes ellenségeikkel irtatja. Az organikus borászok és borok rendkívül népszerűek világszerte. Giboulot a hatóság fenyegetésére kifejtette, hogy organikus gazdálkodóként nem szokott csak úgy, vaktában permetezni (bizonyos, gyorsan felszívódó, természetes alapú permetszereket az organikus gazdák is használnak), másrészt pedig egyáltalán nincs arról meggyőződve, hogy a nevezett kórokozó ellen úgy kéne védekezni, ahogy a hatóság előírja. Például félti a méheket is.

Nem vagyok felelőtlen és nem vagyok radikális. Egyszerűen nem hiszen abban a módszerben, hiszen még a betegség tünetei sem mutatkoztak. Meg akarom mutatni az embereknek, hogy vannak lehetőségek, és gondolnunk kell a saját és fogyasztóink egészségére.

- nyilatkozta egy francia lapnak még tavaly.

Az apám kezdte átalakítani a gazdaságot organikusra még a hetvenes években, és mára teljes mértékben biogazdálkodást végzünk. Nem akarom visszacsinálni több évtized munkáját, és olyan módszereket alkalmazni, amiknek a következményeit még nem is ismerjük.

A hatóságilag előírt permetszer, a Pyrevert nevű méreg Giboulot szerint ártalmas a rovarokra is, és nem ismertek elléggé a mellékhatásai. Már 41 ezren írták alá az ügyét támogató petíciót. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.