Elmenekült Bangkokból a thaiföldi miniszterelnök

2014 február 24., hétfő 8:59
3

Jinglak Sinavatra kormányfő távozását követelve tüntetők hetek óta blokád alatt tartják Bangkok utcáit. A miniszterelnök most elhagyta a fővárost, jelentették a helyi hírforrások.

A kormányfő fővárostól 150 kilométerre tartózkodik, jelentette be a kormányszóvivő, de a helység nevét nem árulta el, sem azt, hogy mióta van ott a miniszterelnök.

A kormányfőt múlt kedden látták utoljára Bangkokban a nyilvánosság előtt. Csütörtökön meg kell jelennie a fővárosban egy korrupciós ügyben tartott meghallgatáson.
Szurapong Tovicsakcsaikul külügyminiszter bejelentette, hogy a miniszterelnök kedden kormányülést tart, valószínűleg a fővároson kívül.

Kormányellenes tüntető csókol meg egy rendőrt (REUTERS/Athit Perawongmetha)

A hadsereg főparancsnoka közben bejelentette hétfőn, hogy a katonaság nem avatkozik be a jelenlegi politikai válságba, és párbeszédre szólította fel a kormányt és a tüntetőket.

Prajuth Csan-ocsa elmondta azt is, hogy  a mostani tüntetéseken sokkal több csoport érintett a tiltakozásban, mint a korábbi – 2010-es - lázadás idején, és nehéz megállapítani, ki kinek az oldalán áll.

A 2010-es felkelést is a hadsereg verte le és számos puccsot hajtott végre 1932 óta, amióta Thaiföld alkotmányos monarchia lett. 2006-ban megdöntötte Jinglak bátyjának, Thakszin Sinavatra akkori kormányfőnek az uralmát, de ezúttal távolmarad az eseményektől.

A Szuthep Thaugszuban vezette Demokrata Párt hívei közel négy hónapja követelik az általuk korruptnak tartott kormány távozását, azt állítva, hogy a demokratikusan megválasztott vezetés valójában Jinglak bátyja, a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll. November óta legalább húszan haltak meg és százak sebesültek meg a tüntetésekben. (MTI)