Jogsértést követett el a zuglói önkormányzat, amikor elbontotta hajléktalan emberek kunyhóit

bűnügy
2014 február 24., 12:14
comments 23

Papcsák Ferenc vezette önkormányzat 2011 őszén lebontotta hajléktalanok kunyhóit a helyi MÁV-telepen. A bíróság hétfői ítélete szerint az önkormányzat megsértette az ott élők emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód elvét ezzel a lépésével.

A bíróság ezért kötelezte az alperest, a zuglói önkormányzatot, hogy az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül levélben kérjen bocsánatot a hat felperes hajléktalan embertől, valamint fizessen meg részükre személyenként félmillió forint nem vagyoni kártérítést.

photo_camera (MTI/Marjai János)

Hasonló bontások több más kerületben is zajlottak, ezeket már az ombudsman is vizsgálta.

Időközben egy rendelettervezetből kiderült, hogy a belügyminisztérium egyszerűsítené a tulajdonosi hozzájárulás nélkül felhúzott épületek bontását. A tervezett módosítással a lefoglalt épületelemeket értékesítés kötelezettsége nélkül lehetne megsemmisíteni. (via Origó)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.