Már megint 20 perce töltesz egy gifet tumblrre? Ne habozz, kezdd el használni a GFY-t most!

INTERNET
2014 február 25., 13:56

Biztos te is jártál már úgy, hogy volt egy eszméletlen jó gifed, de nem akartad vagy nem tudtad feltölteni, mert a NASA teljes szerverparkja bedőlt volna a méretétől.
Na, részben ebben segít a HTML 5 technológiával működő GFY (kiejtés tetszés szerint, eredetileg: jiffy), amit először az internetpornó-fogyasztó közönség fedezett fel magának. Sokkal szebb, gyorsabb és kisebb alternatívát nyújt mozgókép-megosztásra a gifnél.

Vagy másképpen: végre telepakolhatjuk weboldalunkat ugráló, ivó, alvó, evő és gördeszkázó macskákkal, anélkül, hogy a lassú netkapcsolattal rendelkezők jogtalanul beszólnának.

És mi a legjobb az egészben?

Az, hogy a GFYcat - http://gfycat.com/ - (cat, érted) nevű oldalon mi magunk is pofonegyszerűen készíthetünk sajátot. A ’Fetch a URL’ opció során megadhatjuk egy videó linkjét, amiből szeretnénk kivágni egy jelenetet, az ’Upload your.gif’-re nyomva pedig már kész gifeket is feltölthetünk. Utóbbinál az a pláne, hogy a rendszer azokat is jócskán lekicsinyíti, méghozzá az eredeti minőség megtartásával.

TESZT

A dolog tényleg működik. Ezt a GFY-t a Hello90-es bemutatkozó videónkból készítettük, amit hamarosan láthattok. Miután kaptunk egy linket, csak be kellett kopiznunk az iframe kódot és kész is volt:

Ugyanez így néz ki gagyi gifben, amit szintén elkészít nekünk az oldal, de ezt előbb le kellett töltenünk a gépre, majd feltölteni ide képként.

Nem csak gyorsabb, egyszerűbb és szebb, de a GFY változat több mb-tal kisebb is, mint a gif. Sőt, még hangokat is rendeletünk hozzá.

Az elkészült mozgóképhez linkeket is kapunk, amik a különböző weboldalakra való beillesztésben segítenek.

Hatalomátvétel

A módszer, és maga a GFYcat egyre népszerűbb, csak ebben a hónapban 30 millióan látogattak el a weboldalra. Ezért sokan biztosak benne, hogy valami cégóriás majd felvásárolja a kezdeményezést, de a GFYcat egyelőre saját maga próbálja eladni gazdaságos tudományát a gif-függő internetközösségeknek, mint amilyen a Tumblr is.

Tovább növeli a lelkesedésünket, hogy a GFY-k linkjei is a készítők pihent agyát dicsérik. Nem ám uncsi szám- és karaktersorokat kapunk, hanem teljesen random generált szavak egymásutániságát. Például: BothHopefulBushbaby, VainBlissfulCaterpillar vagy épp TangibleOrangeDorado.

Mi már GFY-ben temetjük a gif-korszakot:

Via

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.