Mese a két békéscsabai parasztemberről és Pál atyáról, a nigériai típusú csalóról

bűnügy
2014 február 25., 18:51
comments 16

Klasszikus nigériai leveles módszerrel csaltak ki 400 000 forintot egy békéscsabai őstermelőtől, írja a bűn és a mocsok weboldala, a police.hu

Február 20-án csörgött a telefon az őstermelőnél. Ő nyilván először is illedelmesen köszönt, mert egy békéscsabai őstermelő legfeljebb hülye lehet, de bunkó nem. A vonal másik végén a ma már ismeretlen elkövetőként ismert férfi mutatkozott be Pál atyaként.

Pál atya elmondta az őstermelőnek, hogy mezőgazdasági munkagépeket és terményt szeretne adományozni neki, de előtte valamennyi regisztrációs díjat kellene befizetnie, amellyel kapcsolatban a napokban fogja keresni.

Mit ad isten, Pál atya másnap ismét telefonált, és közölte, hogy csak 400 000 forintra lesz szüksége, hogy aztán adhasson az őstermelőnek két John Deere márkájú traktort. De pótkocsikkal, 12 tonna szemes kukoricával ám! A gyanútlan sértett egy "nemzetközi pénzintézeten" (a police.hu megfogalmazása - a szerk) keresztül el is utalta a pénzt a megadott adatoknak megfelelően.

Az őstermelő később felkereste egy feltehetően szintén az agrárszektorban tevékenykedő ismerősét, akitől megtudta, hogy nála is jelentkezett a rejtélyes Pál atya, aki neki viszont állatokat ígért be hasonló feltételek mellett.

Biztos jeleként annak, hogy a magyar mezőgazdaság halálra van ítélve, ez a másik békéscsabai ember is megpróbálta elutalni a kért összeget, ám az technikai okokból nem sikerült. A kettes számú viharsarki gazdálkodó azonban nem adta fel, és javasolta Pál atyának, hogy találkozzanak személyesen, és ő készpénzben adja át a kért összeget. A lehetőséggel Pál atya aka. Ismeretlen Tettes nem kívánt élni.

Jószándékú parasztember I. azóta sem kapott állatokat, viszont legalább nem keletkezett kára.

Jószándékú parasztember II-nél csak kis késéssel esett le a tantusz, de amikor rájött, hogy csalás áldozata lett, feljelentést tett.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság csalás vétség gyanúja miatt 04010/331/2014. bü. számon indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, és egyúttal kéri a lakosságot, hogy "idegenek mesésnek tűnő ajánlatainak ne dőljenek be, ismeretlen személyeknek ne utaljanak pénzt. Ha vesznek valamit, számla ellenében és az áru átvétele után fizessék ki."

A békéscsabai bűnüldöző szervek egyúttal azt is kérik, hogy akit hasonló módszerrel csaptak be, jelentkezzenek a Békéscsabai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. Bejelentéseiket telefonon is megtehetik a 06-66/523-700-as vagy rendőrség 107-es, 112-es segélykérő számain, illetve a Telefontanú hivatali munkaidőben (H-Cs: 8-16 óráig, P: 8-13 óráig) ingyenesen hívható 06-80/555-111-es számán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.