Meghalt Paco de Lucia

gyász
2014 február 26., 08:48
comments 8

A spanyol gitárvirtuóz 66 éves volt. Gyászosan szól a flamenco a szerkesztőségben.

A hazánkat is rendszeresen látogató zenész éppen családi nyaralását töltötte unokáival Cancúnban, a mexikói tengerpart mellett. Hirtelen rosszulléte után kórházba szállították, de életét nem tudták megmenteni. Halálának hírét szülővárosa, Algecíras önkormányzata is megerősítette.

A példátlanul szerteágazó diszkográfiát maga mögött tudó gitáros, Francisco Sánchez Gómez néven látta meg a napvilágot 1947. december 21-én, egy héttagú zenészcsalád legifjabb tagjaként.

Flamenco gitáros édesapja, Antonio Sánchez nagyon hamar felfigyelt fia tehetségére és - Leopold Mozarti szigor mellett - akár napi 12 óra gyakorlás árán is, de minden erejével professzionális zenészt akart nevelni fiából, akinek kitartása és szorgalma, párosulva az ereiben csordogáló ősi szenvedéllyel, az évtizedek során a műfaj első számú művészévé tette a zenészt.

A kis Paco utcazenéléssel kezdte, de meg sem állt a világ legnagyobb stadionjaiig. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a flamenco zene népszerűsége sehol sem lenne Paco de Lucia nélkül, akiről a kritikusok és zenésztársai is elismerően nyilatkoztak és milliók hallgatták és hallgatják zenéjét mind a mai napig.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.