Melegjogi aktivista mászott be a budapesti orosz nagykövetség udvarára

Tbg
politika
2014 február 26., 12:20
comments 81

Az Oroszországban hatályos homofób törvények ellen tiltakozva mászott be a budapesti nagykövetség területére Rózsa Milán aktivista, jelentette helyszínen tartózkodó tudósítónk. (Videó)

orosz-1

Rózsa átmászott a kerítésen, az épületet biztosító rendőr azonban nem mászhatott át a kerítésen, mivel az Oroszország területének számít, ezért egy ideig kívülről kergette.

Ezalatt az aktivista egy "Elég az erőszakból" feliratú molinót és egy LMBT-zászló feszített ki.

Vladimir Putin lépjen fel az erőszak, az elnyomás, és az üldözés ellen!

- írja kiáltványában, amit Facebook-oldalán is közzétett.

Pár perccel később a járőr erősítést kért, majd két rendőr kirángatta az aktivistát a nagykövetség területéről. Kollégájuk figyelmeztte, őket, hogy orosz felségterületen vannak.

///

A nagykövetségről senki sem jött ki az akció ideje alatt, csak később szedte le egy alkalmazott a kitűzött LMBT-zászlót.

Az akció után mindenkit, az újságírókat is igazoltatták, majd megérkezett egy orosz diplomata is, átadjuk a szót tudósítónknak:

Jött egy orosz diplomata. Előbb odébbcsicskáztatta a rendőröket, hogy az ő parkolóhelyén állnak, majd amikor kiszállt, odaszolt Rózsa Milán felé, hogy: "Betegek!"

Délután 3 körül már csak rendőrök vannak a helyszínen.

Rózsa Milán már kétszer megmászta a Fidesz Lendvay utcai székházát is, utoljára Paks ellen tiltakozott társaival az Együtt-PM színeiben.  Az erkélyre kommunista lobogókat állítottak, amiért Orbán Viktor megállapodott Vlagyimir Putyinnal az atomerőmű bővítéséről.

Első alkalommal a negyedik alkotmánymódosítás ellen tiltakozott más aktivistákkal együtt, akkor egy egész napra megszállták a szélház udvarát.

Rózsa utoljára akkor került be a hírekbe, amikor a Nemzetfi Fejlesztési Minisztérium recepcióját blokkolta az Együtt-PM színeiben Paks miatt, akkor készült rabomobilos szelfije.

"A szemünk előtt zajlik"

- Herczeg Márk kommentárja

A berni nagykövet drámája a szemünk előtt zajlik. A filmben ugyanis, amit tegnap vetített a tévé, 1958-ban ugyan ketten, fegyverrel mentek be a svájci magyar nagykövetségre, hogy megszerezzék a magyar külügyet lejárató kódokat, most pedig egy melegjogi aktivista mászott be a budapesti orosz nagykövetségre. A történelem mindenképp a szemünk előtt zajlik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.